Финанси

10 най-добри криптовалути, в които да инвестирате през 2021 г.

Криптовалутата е цифрова парична единица, която не се управлява от централна система като правителство. Вместо това тя се основава на блокчейн технология, като най-популярна е биткойн. Тъй като цифровите пари продължават да набират популярност на Уолстрийт, стават достъпни все повече и повече възможности. Понастоящем на пазара се предлагат повече от 5000 криптовалути.

Въпреки че можете да използвате криптовалутата за извършване на покупки, повечето хора я третират като дългосрочна инвестиция. Инвестирането в криптовалута обаче може да бъде рисковано, ако не знаете откъде да започнете. Това са 10-те най-популярни криптовалути, които си заслужават най-много инвестиции през 2021 г.

Класация на най-добрите избори за криптовалута

Извършете бързо онлайн търсене и ще намерите десетки препоръки за това как да инвестирате в криптовалута. При избора на 10-те най-добри избора бяха взети предвид следните фактори.

Дългосрочност

От колко време съществува криптовалутата? Новите криптовалути не се изключват веднага, но наличието на исторически данни за сравнение ви помага да видите как се е представила дадена компания до момента.

Рекорд на проследяване

Как се е представила компанията през годините на своята дейност? Ако виждате стабилност в цените, това е добър знак. Ако забележите, че криптовалутата набира популярност и става все по-ценна с времето, това е още по-добре.n за 2021 г.

1. Биткойн (BTC)

Биткойн съществува най-дълго от всички криптовалути. Лесно е да се види защо е лидер, с цена, пазарна капитализация и обем, които са много по-високи от всички други инвестиционни опции. Дори при наличието на хиляди други криптовалути на пазара, Биткойн все още представлява 40% от пазарната капитализация на криптовалутите.

Много предприятия вече приемат Биткойн като плащане, което прави тази криптовалута интелигентна инвестиция. Visa извършва транзакции с Биткойн, а главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск наскоро инвестира в нея 1,5 млрд. долара. Освен това по-големите банки също започват да включват трансакции с Биткойн в своите предложения.

Стойността на Биткойн е склонна да се колебае много. Възможно е цената да се повиши или понижи с хиляди долари през всеки месец. Ако подобни резки колебания ви изнервят, може би ще искате да избягвате биткойн. В противен случай, стига да имате предвид, че криптовалутата е интелигентна дългосрочна инвестиция, тези колебания не би трябвало да ви притесняват твърде много.

Друга причина да преосмислите инвестирането в биткойн е неговата цена. Тъй като една акция струва над 50 000 USD, повечето хора не могат да си позволят да купят цели акции. За инвеститорите, които искат да избегнат закупуването на частични акции, това е отрицателен фактор.

2. Етериум (ETH)

Етериум се различава от Биткойн, защото не е само криптовалута. Той е и мрежа, която позволява на разработчиците да създават сРискове при инвестиране в биткойнвои собствени криптовалути, използвайки мрежата на Етериум. Макар че Етериум е далеч зад Биткойн по стойност, той е и далеч пред останалите конкуренти.

Въпреки че се появи години след някои други криптовалути, тя далеч надмина мястото си на пазара заради уникалната си технология.

Рискове при инвестиране в Етериум
Въпреки че Етериум използва блокчейн технология, той има само една „лента“ за извършване на транзакции. Това може да доведе до по-дълго време за обработка на трансакциите, когато мрежата е претоварена.

Хакване през 2016 г. доведе до загубата на над 60 млн. етерни долара поради недостатък в портфейла на Ethereum. Въпреки че компанията е направила стъпки в повишаването на сигурността си, пропуските винаги са риск при всяка инвестиция в криптовалута.

3. Binance Coin

Binance е една от малкото криптовалути, които достигнаха своя връх след 2017 г. През тази година имаше бичи пазар и цената на всички криптовалути се повиши на него, като достигна връх, преди да достигне плато и да намали стойността си.

За разлика от други криптовалути, Binance Coin продължи бавната, но последователна възходяща тенденция след 2017 г. Благодарение на представянето си Binance Coin се оказа една от по-стабилните възможности за инвестиране, която крие по-малко рискове.

Рискове при инвестиране в Binance Coin
Това, което отличава Binance Coin от нейните конкуренти, е, че тя е създадена от компания, а не от група технически разработчици. Въпреки че ангажиментът на Binance Coin за поддържане на силна блокчейн спечели много скептици, някои инвеститори остават предпазливи по отношение на тази криптовалута и потенциалните ѝ проблеми със сигурността.

4. Tether (USDT)

Tether е най-стабилната от всички криптовалути, тъй като е обвързана с щатския долар. За всяка единица Tether има един долар в Банката на Федералния резерв. Това прави Tether чудесен за инвеститорите, които искат да извършват трансакции със своята криптовалута .

Рискове при инвестиране в Tether
Инвеститорите повдигнаха въпроси относно действителната резервна акция. Съществуват съмнения, че в резервната банка наистина има по един щатски долар за всяка единица Tether. Ако това някога бъде опровергано, стойността на акциите на Tether може бързо да спадне.

5. Cardano

Мрежата Cardano има по-малък отпечатък, което е привлекателно за инвеститорите по няколко причини. За извършване на транзакция с Cardano е необходима по-малко енергия, отколкото с по-голяма мрежа като Bitcoin. Това означава, че трансакциите са по-бързи и по-евтини.

Твърди се, че тя е по-адаптивна и по-сигурна. Cardano постоянно подобрява развитието си, за да изпревари хакерите.

Рискове при инвестиране в Cardano
Дори и с по-добра мрежа, Cardano може да не успее да се конкурира с по-големите криптовалути. По-малкият брой потребители означава по-малък брой разработчици. Това не е привлекателно за повечето инвеститори, които искат да видят висок процент на приемане. Платформата има големи планове, но има съмнения дали може да реализира този потенциал.

6. Полкадот (DOT)

Polkadot е създадена от лидерите на Ethereum, които се отцепиха, за да създадат своя собствена криптовалута с по-добра мрежа. Вместо да има една-единствена „лента“ за извършване на транзакции, Polkadot има няколко.

Тази криптовалута е създадена, за да възнаграждава истинските инвеститори и да отсява хората, които просто търгуват на фондовата борса, за да печелят бързо пари. Инвеститорите, които са ангажирани в компанията, също така помагат за вземането на решения за неща като: Мрежови такси, Подобрения на мрежата, Създаване или премахване на парачини

Рискове при инвестиране в Polkadot
Основателят на Polkadot, Гавин Ууд, за първи път представи криптовалутата чрез бяла книга през 2016 г. В края на 2020 г. Polkadot започна да се търгува на фондовата борса. С такава кратка история Polkadot няма история за сравнение, което я прави по-рискова инвестиция за потенциалните купувачи.

7. Ripple (XRP)

Ripple е компанията, която представи токена XRP, и е примамлива за инвеститорите, защото се отличава от другите криптовалути, предлагайки международни транзакции. При банка международните парични преводи могат да отнемат до 10 работни дни. С Ripple същите транзакции отнемат само секунди.

Освен това Ripple има договори с големи банки в цял свят. Колкото повече договори има, толкова по-достъпна е криптовалутата Ripple за потребителите.

Рискове при инвестиране в Ripple
Ripple показа обещаващи резултати през 2017 г., когато стойността му скочи с 36 000%. Въпреки това, когато погледнете факта, че процентът представляваше нарастване до стойност на акциите от 2,40 долара, той е по-малко впечатляващ. Докато проучвате криптовалутите, не се разсейвайте от високите проценти. Спуснете се до реалните числа и вижте какво наистина означава ръстът.

8. Litecoin

Първоначално създаден през 2011 г., Litecoin се появи на пазара по същото време като Bitcoin. Той обаче не се изстреля нагоре по същия начин. Litecoin може да се похвали с това, че извършва транзакции четири пъти по-бързо от Bitcoin.

През 2017 г. той беше първата криптовалута, която извърши транзакция в мрежата Lightning Network. Прехвърлянето беше извършено за по-малко от една секунда. Ако компанията разшири използването на Lightning Network за по-бързи трансакции, стойността на Litecoin може да се увеличи драстично.

Рискове при инвестиране в Litecoin
Тъй като Litecoin и другите криптовалути са тясно свързани с Bitcoin, тяхната стойност обикновено се колебае заедно с Bitcoin. Това означава, че стойността им ще се повишава и понижава точно както при Биткойн, макар и с по-малък темп. Ако смятате, че волатилността на Биткойн е отрицателен фактор, Litecoin може да не е добър избор за вас.

9. Chainlink

Chainlink е уникален като криптовалута, защото има привлекателна цена. Въпреки че акциите са достъпни за закупуване, те също така са на достатъчно висока цена, за да не се считат за дребни акции. Това е привлекателно за инвеститорите, защото е доказано, че може да увеличава стойността си, а все още има много възможности за растеж.

Тя също така е налична за търговия в Coinbase, едно от най-големите приложения за криптовалути в света. Това, че е по-достъпна, също прави Chainlink привлекателна за инвеститорите.

Рискове при инвестиране в Chainlink
Въпреки че все още е над хиляди други криптовалути, тя има по-малък обем и пазарна капитализация от по-привлекателните криптовалути. Ето защо Chainlink се нарежда толкова ниско в списъка с топ 10.

10. Stellar (XLM)

Лумените на Stellar, известни още като XLM, бяха създадени, за да обслужват нишова нужда в света на криптовалутите. По същество това е PayPal на мрежите за криптовалути, като служи като мост между банките и блокчейн мрежите.

Като децентрализирана мрежа Stellar може да конвертира всяка валута и да я търгува по различни канали. Тя прави тези транзакции по-евтини и по-бързи, отколкото биха били с традиционна банка.

Рискове при инвестиране в Stellar (XLM)
Тъй като Stellar (XLM) обслужва пазарна ниша, вероятно други компании ще се опитат да се конкурират с нея. Ако друга мрежа за криптовалути създаде по-добра платформа и отнеме трафика от Stellar, това може да се отрази на стойността на акциите на компанията.

Заключение

Няма съмнение: Криптовалутите са тук, за да останат. Въпросът е къде е най-доброто място да инвестирате парите си на пазара?

Докато решавате коя криптовалута е най-добрата инвестиция за вас, ето някои други неща, които трябва да имате предвид:

  • Скоростта, с която се извършват транзакциите.
  • Таксите, свързани с транзакциите
  • Възможността да използвате криптовалутата си за редовни покупки и банкови преводи

Ако искате да инвестирате, без да извършвате транзакции в мрежата, не забравяйте, че криптовалутата не е схема за бързо забогатяване. Вместо това трябва да я разглеждате като дългосрочна инвестиция.

Related posts

Какво представлява корпоративното банкиране?

admin

Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър

admin

Ръководство за начинаещи по инвестиране в чуждестранна валута

admin

Как да започнем да инвестираме? Лесно и кратко обяснение

admin

Leave a Comment