Дом

4 мита за отоплението с пелети

Пелетите за отопление отдавна спечелиха добра репутация и заслужено се превърнаха в предпочитан избор за много хора. И въпреки това, в обществото все пак битуват няколко мита за отоплението с пелети, които трябва да бъдат развенчани час по скоро.Някои от тях са възникнали поради незнание на хората, а други са просто следствие от опит за нелоялна конкуренция. Но каквито и да са причините, сега ще се опитаме да представим реалната картина на нещата.

Пелетите не са по-добри за отопление от дървата за огрев, поради наличието на добавки в тях

Всъщност, това е свързано с производствената технология.  Съдържанието на влага в пелетите е няколко пъти по-ниско от това на дървата за огрев, а плътността –  няколко пъти по-висока. Те са много по-ефективни за отопление, в сравнение с дървата. И да, по време на производствения процес към тях се прибавят добавки с различни цели, но те съставляват едва 1-2% от общото количество.

Пелетите не могат да се доставят при дъжд

Това не е вярно. При доставка пелетите се опаковат или в големи торби (с тегло до 900 кг), или в малки такива (големина колкото на чувал с картофи). Следователно, малкото количество вода по време на доставката изобщо няма да им навреди. Разбира се, това не важи, ако пелетите бъдат изложени на влага дълго време.

За да предотвратите това , първо трябва да се погрижите предварително за опаковката и тогава няма да има проблеми с доставката. Също така трябва да запомните, че по време на процеса на зареждане торбите могат да се счупят поради неточно съхранение.

Пелетите от твърда дървесина са по-добри от иглолистните

Тъй като твърдите дървета имат по-висока плътност и по-малко влага, те осигуряват по-дълго изгаряне и по-висока температура в конвенционалните печки дърва, отколкото иглолистните дървета. При изгаряне на горивни пелети тази функция е практически неутрализирана поради спецификата на производство. Пелетите от твърда и мека дървесина се сушат до едно и също съдържание на влага и след това се гранулират до същата плътност. Единствената разлика е, че иглолистните пелети съдържат по висок процент смола и при изгаряне температурата им на горене е по-висока.

Пелетите не могат да се съхраняват на открито

Въпреки че пелетите не бива да влизат в пряк контакт с вода, можете да ги съхранявате на открито! Разбира се, най-добре е да съхранявате вашите пелети на закрито за дълго време, но ако има място само за тях на открито, просто е необходимо внимателно да се увият, за да се предпазят от влага и да се запечатат всички празнини или дупки в опаковката. За ефективна защита на пелетите е най -добре да ги покриете с брезент, така че да няма опасност вятърът да пренесе влага, която да ги увреди. Също така трябва да ги поставите на високо, като ги изолирате добре от земята.

Related posts

Топ 10 ВиК съвети и трикове за собствениците на жилища

admin

Жива елха или изкуствена да изберем за Коледа?

admin

Обща водопроводна инсталация: 6 неща, които трябва да знаете как да правите в къщата

admin

Различните видове ВиК услуги, които трябва да познавате

Leo

6 съвета, с които за нула време ще се справите с водопровода

admin

8-те най-разпространени ВиК услуги, които редовно се предлагат днес

Leo

Leave a Comment