Дом

4 мита за отоплението с пелети

Пелетите за отопление отдавна спечелиха добра репутация и заслужено се превърнаха в предпочитан избор за много хора. И въпреки това, в обществото все пак битуват няколко мита за отоплението с пелети, които трябва да бъдат развенчани час по скоро.Някои от тях са възникнали поради незнание на хората, а други са просто следствие от опит за нелоялна конкуренция. Но каквито и да са причините, сега ще се опитаме да представим реалната картина на нещата.

Пелетите не са по-добри за отопление от дървата за огрев, поради наличието на добавки в тях

Всъщност, това е свързано с производствената технология.  Съдържанието на влага в пелетите е няколко пъти по-ниско от това на дървата за огрев, а плътността –  няколко пъти по-висока. Те са много по-ефективни за отопление, в сравнение с дървата. И да, по време на производствения процес към тях се прибавят добавки с различни цели, но те съставляват едва 1-2% от общото количество.

Пелетите не могат да се доставят при дъжд

Това не е вярно. При доставка пелетите се опаковат или в големи торби (с тегло до 900 кг), или в малки такива (големина колкото на чувал с картофи). Следователно, малкото количество вода по време на доставката изобщо няма да им навреди. Разбира се, това не важи, ако пелетите бъдат изложени на влага дълго време.

За да предотвратите това , първо трябва да се погрижите предварително за опаковката и тогава няма да има проблеми с доставката. Също така трябва да запомните, че по време на процеса на зареждане торбите могат да се счупят поради неточно съхранение.

Пелетите от твърда дървесина са по-добри от иглолистните

Тъй като твърдите дървета имат по-висока плътност и по-малко влага, те осигуряват по-дълго изгаряне и по-висока температура в конвенционалните печки дърва, отколкото иглолистните дървета. При изгаряне на горивни пелети тази функция е практически неутрализирана поради спецификата на производство. Пелетите от твърда и мека дървесина се сушат до едно и също съдържание на влага и след това се гранулират до същата плътност. Единствената разлика е, че иглолистните пелети съдържат по висок процент смола и при изгаряне температурата им на горене е по-висока.

Пелетите не могат да се съхраняват на открито

Въпреки че пелетите не бива да влизат в пряк контакт с вода, можете да ги съхранявате на открито! Разбира се, най-добре е да съхранявате вашите пелети на закрито за дълго време, но ако има място само за тях на открито, просто е необходимо внимателно да се увият, за да се предпазят от влага и да се запечатат всички празнини или дупки в опаковката. За ефективна защита на пелетите е най -добре да ги покриете с брезент, така че да няма опасност вятърът да пренесе влага, която да ги увреди. Също така трябва да ги поставите на високо, като ги изолирате добре от земята.

Related posts

6 често срещани проблеми с водопроводната система на старите жилища

admin

Системи за контрол на достъпа за училища – пълният наръчник

admin

Циклене на паркет: как да извлечете максимума от вашата шлайфмашина

admin

Топ 10 ВиК съвети и трикове за собствениците на жилища

admin

Ръководство „Направи си сам“: Как да пребоядисаме подове от твърда дървесина

admin

Жива елха или изкуствена да изберем за Коледа?

admin

Leave a Comment