Зъболекар за здравето на децата
Здраве

5 ценни препоръки от зъболекар за здравето на децата

Истината е, че за детските зъби трябва да започнем с информирането и грижата още от ранна възраст

Когато станем родители, осъзнаваме, че тепърва ни предстоят ситуации, в които се налага да дадем добър пример на децата си или да ги подготвим старателно за предизвикателствата занапред. Срещите с лекар и зъболекар не винаги са от най-приятните за малките, но истината е, че те могат да се превърнат в такива, ако ние подходим отговорно към осъществяването на тези редовни контакти.

Първоначално, сред най-съществените ни задачи е да се информираме и да започнем с грижата за зъбите още от ранна възраст.

Кои са важните моменти, които не трябва да пропускаме и как да поддържаме здравето на децата си?

Следвайте тези ценни препоръки от зъболекари:

  1. Бебешка профилактика

Не подценявайте млечните зъби, още преди те да се появят дори. Тяхното оформяне и развитие стартира във вътреутробния период, а после месеците летят бързо и много скоро пробива първото зъбче. Ранната профилактика има своята роля, защото специалистите могат да открият различни проблеми в начален стадий, както и да ви насочат как да се справяте с възможните болезнени състояния при растежа на зъбите.

  1. Подходящи консумативи за почистване на зъбките

Децата имат свои специфични потребности. Ето защо предпочитайте да купувате детска паста и предназначена за тяхната възраст четка. Предпазването от кариес е ключово, а то става с паста, която съдържа оптимално количество флуор.

  1. Колко време се мият зъбите

Приучването на децата към редовното миене на зъби понякога може да е труден процес, но това не е повод да се отказвате. Така или иначе нямате избор, ако целите отличното орално здраве на своите момчета и момичета.

Ако е необходимо ги снабдете с играчка или часовник с аларма, които ще известяват изтичането на 3-те минутки. Те са минимумът, който трябва да се спазва при измиването на зъбите със старателни кръгови движения.

  1. Грешките имат своите последствия

Ако направите някои грешки в бебешкия период, после ще съжалявате, че детето ви носи последствията от тях. Заспиването с биберон в уста, особено намазан с нещо сладко, или докато пие сок от плодове, може да причини кариес и други неприятни проблеми.

В следващ период, когато детето е отраснало, близалките и бонбоните, пълни със захар, също могат да се окажат рискови в тези случаи. Не подстрекавайте към подобни навици, преценявайте кога и колко често да ги позволявате, за да не се създават предпоставки за влошаване на състоянието на зъбите.

  1. Не допускайте травмиране

Абсолютно недопустимо е вие или ваши роднини да предизвикват страх у детето, плашейки ги със зъболекар. Дори то да отказва да мие зъбите си или да не спазва съветите ви, трябва да бъдете внимателни и да не насаждате подобна нагласа към хората в бели престилки.

Малките лесно се травмират, а после е почти невъзможно да излезете от тази ситуация. Така само ще влошите положението допълнително и вероятно профилактичните прегледи ще бъдат тотално бойкотирани.

 

Related posts

Гръбначно-мускулна атрофия, диагностициране и анализ

admin

Високо кръвно: АСЕ инхибитори или АРБ блокери?

admin

Всичко, което трябва да знаете за диабета

admin

Какво е усещането да имаш COVID-19 и кога трябва да потърся помощ?

admin

10 ефективни начина сами да понижите високото си кръвно

admin

Множествена склероза, симптоми и лечение

admin

Leave a Comment