Дом

5 важни съвета за лятна ВиК подготовка

Лятото е идеалното време за обстойна проверка на водопроводната система. Времето е топло и разполагате с достатъчно светъл ден, за да прегледате всички части на системата, които са извън къщата. Важно е водопроводните системи да се поддържат целогодишно, но още повече през летните месеци, когато децата са в лятна ваканция. Използването на много вода и твърде честото пускане на водата в тоалетната увеличава риска от проблеми с водопроводната система. Ето пет съвета, за да сте сигурни, че водопроводната система на дома ви е подготвена за лятото.

Подгответе се за задръствания

Всеки дом се нуждае от плунжер, за да се справи с рутинните запушвания. Плунжерите са евтини и могат да се съхраняват в шкафа за бельо или в мазето. Най-лошото време, когато се нуждаете от плунжер, е когато нямате такова и трябва да тичате до железарията, за да си го купите. Плунжерите могат да се справят с повечето нормални запушвания. Ако не, е време да се обадите на водопроводчика. Освен че трябва да държите плунжер под ръка, има няколко други активни неща, които собствениците на жилища могат да направят, за да бъдат подготвени за запушвания.

Погрижете се за канализацията си

Внимавайте какво се изхвърля в канализацията. Дори и най-добрата кухненска машина за изхвърляне на отпадъци не може да обработи всички видове хранителни отпадъци. Закупете мрежести или пластмасови филтри за отводняване за всяка кухненска мивка. Натрупването на косми в мивките и ваните в крайна сметка води до запушване на тръбите в банята. Чифт пинсети може да ви помогне да извадите натрупаните косми, но можете да закупите и филтри за оттичане за ваната и мивката. Ако имате деца, помогнете им да разберат колко тоалетна хартия да използват и кои неща не влизат в тоалетната.

Инспектирайте за течове

Лятото е най-подходящото време за проверка за течове. Дори при умерен климат през зимата могат да се наблюдават ниски температури, които могат да повлияят на водопроводната система. Най-добре е да откриете и да се погрижите за всички течове, които може да са се появили през зимата. Започнете от външната страна на къщата си и проверете водопроводните кранове. Вътре в помещението огледайте внимателно крановете, душ-главите и тръбите под мивките. Обърнете внимание на ръждата по тръбите и на следите от влага в шкафовете. Проверете тоалетните за течове. Някои проблеми с тоалетните могат да бъдат отстранени лесно, но ако не сте уверени във водопроводните си умения, повикайте професионалист.

Проверете бойлера

За бойлера за топла вода понякога се забравя, освен ако не се събудите без топла вода. В много домове той е монтиран в мазето, не се вижда и често не се вижда. Отделете няколко минути, когато инспектирате тръбите в мазето, за да погледнете нагревателя за гореща вода. Следете за ръжда и корозия. Потърсете отдолу признаци за изтичане на вода. Средната продължителност на живота на бойлерите за гореща вода днес е 10-15 години. Увеличете максимално живота на вашия, като се уверите, че той получава редовна поддръжка.

Проверете помпата за отпадни води

Лятото носи не само забавления в топлото време, но и летни бури. Трябва да тествате помпата си за отводняване в началото на лятото или преди дъждовния сезон. Лесно е да се проведе тест на помпата за картер. Уверете се, че е включена и има захранване, след което изсипете кофа с вода в нея. Ако тя работи правилно, помпата трябва да започне да работи и да изпомпва водата. В повечето нови жилища, особено в райони, застрашени от наводнения, картерната помпа се монтира в процеса на строителство. Ако нямате такава и някоя част от дома ви е под нивото на земята, помислете за инсталирането ѝ. Вашият водопроводчик може да я инсталира за кратко време, а цената обикновено е около 300-500 лева. Това е добра и необходима инвестиция, за да защитите дома си от щети от наводнения.

Това са само няколко важни задачи, които ще ви помогнат да подготвите водопроводната си система за лятото. Лятото също така е отлично време да планирате рутинна проверка на водопроводната система. По време на инспекцията можете сами да предотвратите много водопроводни проблеми, но професионалистът трябва да прегледа определени части от водопроводната ви система. Не забравяйте да се обадите на вашия водопроводчик още днес!

Related posts

8-те най-разпространени ВиК услуги, които редовно се предлагат днес

Leo

Циклене на паркет: как да извлечете максимума от вашата шлайфмашина

admin

8 причини вашият бизнес да инсталира система за контрол на достъпа

admin

Как се прави ремонт и подмяна на канализациони тръби?

admin

Полезни съвети при подмяна на водопроводни щрангове

admin

Защо да инсталирате дървен навес в двора си?

admin

Leave a Comment