Дом Препоръчани

Циклене на паркет: как да извлечете максимума от вашата шлайфмашина

Тези пет стъпки за циклене на паркет са най-важните, които трябва да направите, ако искате безупречен под:

  1. Изберете качествено оборудване
  2. Подгответе пода
  3. Използвайте лентова шлайфмашина върху пода
  4. Използвайте шлайфмашина за ръбове на пода
  5. Полирайте и подгответе за полиране

Цикленето на дървени подове обикновено е работа, която е най-добре да се остави на специалисти по циклене на паркет. Ако искате да се опитате да се справите сами, уверете се, че разполагате с висококачествена шлайфмашина и че знаете какво правите, защото в противен случай може да съсипете пода си. Тези пет стъпки за циклене на под са най-важните неща, които трябва да направите, ако искате безупречен под:

Изберете качествено оборудване

Ще ви трябват поне две машини за циклене на паркет : голяма лентова шлайфмашина за по-голямата част от шлайфането и шлайфмашина за ръбове на пода за зоните в близост до первазите. Можете да ги намерите в повечето магазини за оборудване под наем, но не се съгласявайте на най-евтината шлайфмашина, която можете да намерите. Потърсете сравнително нова, качествена лентова шлайфмашина. Шлайфът за под е тежко оборудване, предназначено за бързо шлифоване на пода. Ако не е в добро състояние или не я използвате правилно, тя може да повреди пода ви.

Магазинът за оборудване под наем ще ви продаде и ремъци и дискове за шлайфмашините. Ще ви трябват няколко вида шкурки. В повечето случаи ще започнете с 40 песъчинки и ще използвате все по-фини песъчинки, за да получите гладко покритие, след като сте отстранили старото покритие от пода.

Подготовка на пода

Преди да започнете да циклите, трябва да махнете всички мебели от стаята. По време на цикленето ще се образува доста прах, така че махнете и завесите, щорите и всичко друго, което се нуждае от защита от праха.

Огледайте внимателно целия под. Ако откриете някакви пирони, заравнете ги. Не искате да шлифовате пирони или стърчащ пирон да разкъса шкурката ви.

Ако подът ви е стар, добре е да разберете колко дървен материал ви е останал за работа. Дървените подове се изработват от подови дъски тип „език и жлеб“. Ако подът ви е шлифован и обработван няколко пъти, може да е останало само малко „езиче“ в горната част на пода. Може да шлифовате през езика и да се получи грозен ремонт или да не можете да поправите дъските. Проверете, преди да започнете да шлайфате, и ще разберете дали е безопасно да се опитвате да шлайфате подовете си сами.

Използване на лентова шлайфмашина върху пода

Лентовото шлайфане е най-критичната част от процеса на шлайфане и полиране на пода. То представлява три етапен процес. Между всеки етап ще трябва да извършите шлифоване на ръбовете с все по-фина зърнеста шкурка.

Преди да включите лентовата шлайфмашина, трябва да я наклоните назад, за да не започне да се търкаля по пода. След това бавно я спуснете към пода. Ако я пуснете бързо, рискувате да надраскате пода или да оставите следи от чаткане. Когато започнете да шлайфате, се движете с равномерно темпо, за да шлифовате пода равномерно. Трите етапа на шлайфане с лента са:

1. Шлифовайте срещу течението с груба шлифовъчна лента, за да изравните пода. Най-добре е да шлифовате под ъгъл от 45 градуса, но на някои места може да се наложи да шлифовате под ъгъл от 90 градуса. Ако подът е бил боядисан, може да се наложи да започнете с лента с 28 зърна. Ако подът е стар и неравен, опитайте с грапавина 40. Ако подът е нов, използвайте грапавина 60. Използвайте застъпващи се движения, за да осигурите равномерно покритие.
2. Шлифовайте по посока на влакната с по-фина шкурка, за да отстраните напречните драскотини.
3. Шлайфайте още веднъж по посока на влакната с още по-фина зърнеста лента, за да изгладите повърхността.

Изсмуквайте пода с прахосмукачка между всяко шлайфане и след това използвайте шлайфане на ръбове в близост до первазите. Отново прахосмукирайте и проверете пода. Ако нещо се нуждае от шпакловка, запълнете го и оставете шпакловката да стегне, преди да шлайфате отново.

Използване на шлайф за под

Ще трябва да използвате шлайфмашина за ръбове на пода между шлифоването с ленти. Използвайте същата шкурка, която използвате за лентовата шлайфмашина. Може да се наложи да купите или да наемете шлайфмашина с V-образна форма, за да влезете в ъглите и други неудобни зони. Когато шлифовате ръбове, застъпвайте краищата на зоната, която сте шлифовали с лентовата шлайфмашина, на около 100-150 мм. Не шлифовайте средата на пода. Ако го направите, ще останат следи от завихряне, които ще се забележат след полирането на пода, и може да остави вдлъбнатина в дървения материал. Внимавайте да поддържате нивото на крайната шлайфмашина. Ако я наклоните, тя може да издълбае дървения материал.

Полиране и подготовка за полиране на пода

Ако искате да използвате естествено маслено покритие, трябва да полирате пода, преди да нанесете финишно покритие. Полирът е отделна машина, която би трябвало да можете да намерите в магазина за оборудване под наем. Използвайте сито със зърненост 100 (буфера) и работете с равномерно темпо, като започнете от средата на пода. Обърнете специално внимание на местата, където сте застъпвали лентовата и кантовата шлайфмашина.

Ако ще използвате синтетичен уплътнител/лак, може да не се наложи да го полирате първо. И в двата случая трябва да се уверите, че подът е без прах, преди да нанесете финишното покритие. Бъдете внимателни при почистването с прахосмукачка. Ако плъзнете прахосмукачката по пода, тя ще остави следи, които ще се видят през финишното покритие. Прахосмукирайте по посока на движението на праха, за да го отстраните, а също така прахосмукирайте первазите на прозорците и други места, където прахът може да попадне върху мокрото покритие.

Ако никога досега не сте шлайфали под, започнете с под, който ще бъде покрит с легло или килим. По този начин ще имате възможност първо да упражните техниката си. Ако допуснете грешка, може да успеете да я прикриете.

Оставете това на експертите

Ако шлайфате голям под и искате да сте сигурни, че ще получите безупречно покритие, първо потърсете оферти от услуги за шлайфане на подове. Може би си струва да платите допълнително за професионалните им услуги.

Колко струва шлайфането и полирането на един под? За нов под професионалистът може да плати само 25 лева на квадратен метър за шлайфане и полиране на пода. Това е доста ниска цена за спокойствието и качеството на работата.

Related posts

Как се прави ремонт и подмяна на канализациони тръби?

admin

Полезни съвети при подмяна на водопроводни щрангове

admin

4 мита за отоплението с пелети

admin

Какви проблеми може да имате с кашоните за преместване и как да ги избегнете

admin

Обща водопроводна инсталация: 6 неща, които трябва да знаете как да правите в къщата

admin

5 важни съвета за лятна ВиК подготовка

admin

Leave a Comment