Интериор

Девет хитрини за почистване на килими и мека мебел

Всеки, който има домашен любимец, знае, че единственият истински недостатък на пухкавата му хубост е почистването, когато се излющи.

Дори хората, които сами пускат косми, знаят колко е досадно да претърсват килимите с прахосмукачки отново и отново, без да успеят да ги отстранят.
Особено ако не разполагате с нова модерна прахосмукачка, това е като да водите загубена битка.
За щастие, има много начини за обезкосмяване на килимите и те използват продукти, които вече имате или можете да купите за не много пари в супермаркета.

Ролки за мъх
Те са любими на чистачката Линси Куин от Clean, която използва ролка на основата на гел, за да събира косми от стълбите.

Всяка ролка за власинки ще свърши работа, но тези с гел са удобни, тъй като можете просто да ги изплакнете и не е нужно да се занимавате с лепкава хартия. За тези, които не могат да се навеждат, за да почистят, също е добре да си купят валяк с телескопична дръжка.

Лепкава лента
Навийте тиксото – с лепкавата страна навън – около ръката си (без палеца). След това прокарайте ръка по килима или дивана и наблюдавайте как космите се отделят от влакната.

Това е по-лесно за малки площи, които може да са покрити с косми. За цяла стая ще отнеме доста време.

Изтривалки
Материалът, от който са изработени чистачките за прозорци, ги кара да се задържат много добре върху водата, както и върху космите и пуха.

Щом е достатъчно добър за г-жа Хинч, значи е достатъчно добър и за нас. Всяка стара чистачка е подходяща – просто я прекарайте по меките повърхности и изхвърлете събраните косми.

Обувки
Не можете да използвате стари обувки за тази цел, но ако имате напълно чисти обувки с гумена подметка или чехли, които са били носени само на закрито, те могат да свършат работа.

Подобно на начина, по който бихте използвали чистачка, избършете гумената част на обувката по килима и тя би трябвало да събере бездомните пърхоти.

Омекотител за тъкани
Омекотителят за тъкани е чудесно средство за премахване на косми от килимите, тъй като не позволява на космите да полепват толкова по вълната.

В бутилка с пулверизатор смесете около четвърт капачка омекотител, а останалата част от бутилката – с вода. Напръскайте килима и оставете да изсъхне, преди да го почистите с прахосмукачка.

Предупреждение: омекотителят за тъкани може да намали огнеустойчивостта на някои тъкани, затова не го използвайте за тъкани, на чийто етикет е посочено това, и независимо от това използвайте малки количества.

Ръкавици за грижа
Ръкавиците за почистване може и да са обозначени като предназначени за тялото на домашните ви любимци, но те вършат същата работа и за диваните, килимите, столовете.

Представете си, че почиствате килима, за да съберете космите в малките ръбчета. Гумените ръкавици за миене на съдове не са толкова добри, но ще свършат работа, ако нямате ръкавици за почистване.

Гъбички
Нищо не може да се сравни с добрата стара мазнина на лактите, когато става въпрос за почистване. Обикновена суха или мокра гъба (в зависимост от материята, опитайте и двете) ще привлече космите и ще ви накара да почувствате онова топло, размито чувство, което идва само от чиста къща.

Уверете се, че първо почиствате с прахосмукачка, така че да събирате само космите, а не и другите частици, които може да са вградени във влакната.

Сода за хляб
Содата за хляб е най-добрият домашен почистващ препарат и също така е подходяща за отстраняване на косми от меката мебел, тъй като абсорбира маслото в косъма и го прави по-лесен за събиране.

Поръсете малко по килимите (добавете етерични масла, както направи тази дама), оставете за известно време и след това почистете с прахосмукачка.

Като бонус, то ще абсорбира и всички миризми на домашни любимци от килимите ви.

Гребла за килими
Въпреки красивите си имена, те са просто гумени метли и могат да бъдат закупени онлайн или от магазин за техника.

С тях фризьорите почистват подовете си, така че знаете, че получавате истинско предложение. Подобно на чистачката, косата залепва за гумения материал – само че този път не е необходимо да се навеждате.

Изпробвайте някой от тези методи върху килима си – дори ако смятате, че вече е чист – и ще се изненадате колко много косми можете да откриете.

Related posts

5 интериорни хитрини, които ще ви помогнат да запазите прохладата през лятото

admin

Как да изберете диван, който ще ви служи вечно

admin

5 мебелни хакове, за да направите дома си по-естетичен

admin

Leave a Comment