Интериор

Как да изберете диван, който ще ви служи вечно

1. Проверете рамката

Здравата рамка означава дълготраен диван. Меката дървесина, например бор, е евтина, но след пет години може да се изкриви или да се разклати. По-скъпата твърда дървесина (например изсушен в пещ дъб, ясен или бук) е по-издръжлива. Избягвайте рамки, изработени от ПДЧ, пластмаса или метал; те могат да се изкривят и напукат. Краката трябва да са част от рамката или да са закрепени с винтове или дюбели (колчета) – не само с лепило.

Съвет: За да проверите здравината на рамката, повдигнете един преден ъгъл или крак на дивана от пода. Докато го повдигнете на шест сантиметра, другият преден крак също трябва да се е повдигнал. Ако той все още докосва пода, рамката е твърде гъвкава и е слаба.

2. Попитайте за техниката с която е сглобен

Рамка, чиито съединения са свързани с някое от следните средства, е солидно конструирана: дървени дюбели, двойни дървени дюбели, дървени ъглови блокове (на етикета може да пише, че ъгловите блокове са залепени и завинтени) или метални винтове и скоби. За допълнително укрепване могат да се използват скоби или пирони, но никога не купувайте диван, който е скрепен само със скоби, пирони или лепило.

3. Провете пружините му

Повечето дивани са снабдени с пружини със синусоидален характер, наричани още серпентини – предварително сглобени единици от змиевидна тел. Те са добре поддържащи, но могат да притискат рамката или да увиснат с течение на времето, ако металът не е тежък. Диваните от висок клас често се предлагат с „осемпосочни ръчно обвързани пружини“. Те са удобни, но скъпи; някои експерти смятат, че не са по-добри от серпентините. Почувствайте пружините през тапицерията – те трябва да са близо една до друга и да са твърди. Диваните без пружини, а само с ремъци или мрежа, са неудобни и крехки.

Съвет: Седнете здраво в ъгъла или на външния ръб на дивана, който разглеждате. Скърцането и скърцането подсказват, че пружините са неправилно поставени или се удрят в рамката.

4. Опипайте пълнежа му

Полиуретановата пяна е евтин и лесен за поддържане пълнеж за възглавници. Но по-издръжливият тип с висока плътност може да се усеща твърд, а по-меката пяна с ниска плътност се влошава по-бързо при постоянна употреба. Високоустойчивата (HR) пяна е малко по-скъпа, но по-удобна и дълготрайна. Полиестерното влакно също е евтино, но се сплесква бързо. Пълнежите от гъше и патешко перо са удобни, но могат да се слепват. Върхови настилки: гъши пух (меката подплата на птиците), смесен с пера. Комбинацията е вкусно пухкава, скъпа (около два пъти по-скъпа от пенопласта) и с висока степен на поддръжка; възглавниците се нуждаят от често пухкавене. Сместа от пух и полифибър е по-евтина, но се сплесква бързо.

Съвет: Два добри варианта, които са удобни и на разумна цена: HR пяна в слой пух и обикновена пяна, обвита в полиестерна вата.

5. Намерете издръжлив текстил

Диваните за ежедневна употреба се нуждаят от издръжлива тъкан. Памукът и ленът са победители (но внимавайте за свободни тъкани – те могат да се нацепят). Също така страхотно: синтетичен микрофибър, който може да имитира повечето тъкани и е устойчив на петна. Памукът и ленът могат да бъдат обработени за устойчивост на петна, но дори и тогава те не са толкова лесни за почистване и не са толкова издръжливи, казва Катлийн Хъди, директор на отдел „Текстил, хартия и пластмаси“ в GH Research Institute. Смесите от естествени и синтетични влакна са склонни да се развалят в рамките на една година. Вълната и кожата са красиви и здрави, но скъпи. Коприната е елегантна, но крехка. Тъканите с втъкани шарки се носят по-добре от тези с отпечатани шарки.

Съвет: Поискайте от магазина парче плат, по-голямо от обичайната мостра. Поставете го на мястото, където ще се намира диванът. Огледайте го на естествена и изкуствена светлина – и вижте колко ви харесва след няколко дни.

Related posts

Девет хитрини за почистване на килими и мека мебел

admin

5 интериорни хитрини, които ще ви помогнат да запазите прохладата през лятото

admin

5 мебелни хакове, за да направите дома си по-естетичен

admin

Leave a Comment