Финанси

Как да започнем да инвестираме? Лесно и кратко обяснение

В цялата страна има хора, които искат да започнат да инвестират, но нямат представа откъде да започнат. Разбираме го. Има много информация, която трябва да се обработи и да се разбере. Освен това започването на нещо за първи път може да бъде плашещо – особено когато става въпрос за нещо, което може да има дългосрочен ефект върху финансите ви.

Чуйте ни ясно и отчетливо: всеки може да инвестира – включително и вие. И няма проблем, ако имате много въпроси.

Как да започнете да инвестирате в 5 стъпки
Да се научите да инвестирате не е задължително да бъде сложно! Ето пет прости стъпки, които ще ви помогнат да започнете.

1. Направете място в бюджета си за инвестиране

Каква сума трябва да инвестирате за пенсиониране? Препоръчваме да спестявате 15% от брутния доход на домакинството си за пенсионни спестявания.

Защо 15%? На първо място, инвестирането на 15% от доходите ви последователно месец след месец, година след година, ще ви постави на пътя към превръщането ви в ежедневен милионер благодарение на времето и сложната лихва. И второ, инвестирането на 15% все още оставя известна свобода на действие в бюджета ви за постигане на други важни финансови цели, като например спестяване на средства за колеж на децата ви и ранно изплащане на жилището ви.

Ако се затруднявате да достигнете тези 15%, започнете с по-внимателно разглеждане на месечния си бюджет. Независимо дали използвате приложение като EveryDollar, или старомодна таблица, изготвянето на бюджет ще ви помогне да следите разходите си и да намерите начини да намалите разходите си, за да можете да спестите повече за пенсия.

Ето няколко бързи начина, по които можете да спестите малко пари от месечния си бюджет:

 • Откажете се от кабелната телевизия и преминете към по-евтина стрийминг услуга.
 • Cancel your cable package and switch over to a cheaper streaming service.
 • Пропуснете кафенето и си приготвяйте сами кафе сутрин.
 • Намалете количеството на марковите продукти и изберете генеричен вариант, когато това е целесъобразно.
 • Работете с независим застрахователен агент, за да видите дали можете да спестите пари от застрахователните си премии.

И ние едва надраскахме повърхността тук, хора! Повярвайте ни, тези долари и центове се натрупват месец след месец и могат да дадат огромен тласък на пенсионните ви спестявания.

2. Започнете да инвестирате в 401(к)

Ако компанията ви предлага съвпадащи вноски, започнете с нейния план 401(к). 401(k) е спонсориран от работодателя спестовен план, който позволява на работниците да внасят част от доходите си в пенсионна спестовна сметка. Предлагаме да внасяте до размера на сумата, която работодателят може да съпостави. Например, ако компанията ви прави вноски до 4%, инвестирайте този процент, за да се възползвате от съответствието – това са безплатни пари, приятели!

Поемането на контрола върху финансите е по-скоро въпрос на поведение, отколкото на математика. Последователността във времето е ключът към изграждането на здраво гнездо. Тук тичате на маратон, а не на спринт.

Добра новина – вноските в 401(к) се правят чрез автоматични удръжки от заплатата, което прави спестяването лесно. А плановете 401(к) имат и данъчни облекчения. Традиционните вноски в 401(к) се правят с долари преди облагане с данъци, което означава, че няма да плащате данъци върху парите, докато не ги изтеглите.

Някои компании обаче вече предлагат планове Roth 401(k). При Roth 401(k) вноските се правят след облагане с данъци, което означава, че няма да дължите данъци, когато изтеглите средствата си при пенсиониране. Препоръчваме да спестявате чрез Roth 401(k) вместо чрез традиционен 401(k), ако има такава възможност. Но ако традиционният план 401(к) е всичко, което се предлага, той все пак е чудесен начин да започнете да инвестирате.

3. Внасяйте вноски в Roth IRA

Помнете, че целта на Бебешка стъпка 4 е да инвестирате 15% от дохода на домакинството си. Възможно е да не успеете да достигнете пълните 15% само с 401(к) план. Ето защо препоръчваме да увеличите до максимум Roth IRA, след като сте направили вноски в 401(k) до размера на сумата, която работодателят ви може да осигури.

Roth IRA (Individual Retirement Arrangement), подобно на Roth 401(k), е пенсионна спестовна сметка, която ви позволява да плащате данъци върху парите, които внасяте в нея, предварително.

Всеки път, когато чуете думата Roth, ушите ви трябва да се надигнат. Първо, парите, които инвестирате в Roth IRA, растат без данъци. Второ, няма да дължите данъци, когато изтеглите парите си при пенсиониране. Така че, ако сметката ви нарасне със стотици хиляди долари с течение на времето, всички тези пари ще бъдат ваши, когато дойде време да ги използвате при пенсиониране! Говорим за печалба!

От 2021 г. общата сума, която можете да внесете в Roth IRA или IRA, е 6000 долара – или 7000 долара, ако сте на възраст 50 или повече години.1 Финансовият консултант може да ви помогне да уточните всички подробности, за да сте сигурни, че разбирате възможностите си.

Ако инвестирате директно чрез финансов съветник или инвестиционна фирма, можете също така да автоматизирате месечните си спестявания в Roth IRA. Това ще изисква допълнителна стъпка в обработката на документите, но си заслужава да отделите време, за да сте сигурни, че влагате пари последователно. Бавното и постоянното печели състезанието. След като достигнете максималния годишен лимит на Roth IRA, върнете се към 401(k) и инвестирайте останалата сума, докато достигнете 15% от дохода си.

Ако тези възможности не са достъпни за вас или ако се нуждаете от друг начин да инвестирате 15% от дохода си, вложете парите си в облагаема инвестиционна сметка – за предпочитане във взаимни фондове – и ги оставете на мира.

4. Диверсифицирайте инвестициите си с взаимни фондове

Когато започнете да инвестирате, ви препоръчваме да инвестирате във взаимни фондове. Взаимните фондове са най-добрият начин за инвестиране за дългосрочен и постоянен растеж, тъй като ви позволяват да разпределите инвестициите си между много компании – от най-големите и най-стабилните до новите и бързоразвиващите се. Това ви помага да избегнете рисковете, които идват от хвърлянето на заровете върху отделни акции.

Взаимният фонд се създава, когато група хора обединят парите си, за да купуват акции на различни компании. Взаимните фондове ви позволяват да диверсифицирате – един от най-важните принципи на инвестирането. Искате парите ви да се използват за различни видове акции с различни нива на риск.

Четирите основни вида взаимни фондове, които препоръчваме, са:

 • Фондове за растеж и доход: Това са най-предсказуемите фондове по отношение на пазарното им представяне.
 • Фондове за растеж: Това са сравнително стабилни фондове в разрастващи се компании. Рискът и доходността са умерени.
 • Агресивни фондове за растеж: Това са фондовете на „дивото дете“. Никога не сте сигурни какво ще направят, което ги прави фондове с висок риск и висока възвръщаемост.
 • Международни фондове: Тези фондове инвестират в компании от цял свят.

5. Работете с професионален инвеститор

Началото на инвестиционното ви пътешествие може да бъде обезкуражаващо. Но точно тук е полезно да имате експерт, който да ви напътства.

Когато започнете да инвестирате, ще имате въпроси – това е неизбежно. Кои са най-добрите фондове, които да изберете? Как да управлявам своя 401(к) или да създам Roth IRA? Ето защо е важно да се обърнете към финансов консултант. Опитен финансов съветник или професионалист в областта на инвестициите може да ви покаже как да започнете да инвестирате и да ви даде възможност да вземете възможно най-добрите решения за вашите пенсионни спестявания.

Правилният инвестиционен специалист ще:

 • Ви обучи относно инвестиционните решения, така че да останете на мястото на водача
 • Ще ви дадат възможност да направите правилния избор с помощта на предоставените от тях възможности за инвестиране
 • Ше ви редложат подход, ориентиран към клиента

Тъй като инвестирането е изключително индивидуално, намерете квалифициран инвестиционен специалист във вашия район, който може да ви помогне да създадете подходящ за вас пенсионен план.

Добре, сега, след като преминахме през стъпките, които ще ви помогнат да започнете, нека отговорим на някои от най-често задаваните въпроси за инвестирането.

Кога трябва да започна да инвестирам?

Слушайте ни, искате да изчакате да инвестирате, докато се освободите от дългове и имате спестени от три до шест месеца разходи в спешен фонд. След като това се случи, сте готови да започнете да спестявате за пенсиониране.

Вашият доход е най-важният инструмент за изграждане на богатството ви. И докато той е обвързан с месечни плащания по дългове, не можете да изградите богатство. Това е все едно да се опитвате да напълните кофа с вода, когато на дъното й има дупка – просто не става!

Related posts

Какво представлява корпоративното банкиране?

admin

10 най-добри криптовалути, в които да инвестирате през 2021 г.

admin

Ръководство за начинаещи по инвестиране в чуждестранна валута

admin

Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър

admin

Leave a Comment