Строителство

Как корозията на тръбите влияе върху качеството на водата ни?

Съществуват много митове за опасностите от корозията на водопроводните тръби и изтичането на вода за качеството на чешмяната вода. Някои от тях са просто градски легенди, а други се разпространяват от компаниите за филтриране на вода, за да подпомогнат продажбите на своите продукти. Но има и реални опасности, като например оловните тръби и неизвестните рискове от изтичането на пластмасови тръби. И така, каква е истината за опасностите от старите тръби за чешмяната вода?

В тази статия разглеждаме най-често срещаните от тях и развенчаваме митовете.

Често срещани митове за замърсяването на водопроводните тръби

Нека започнем с най-разпространените митове за старите тръби и водната инфраструктура.

 • Старите корозиращи тръби в градската водопроводна мрежа са причина за лошия вкус, миризмата и замърсената вода.
 • Старите тръби са причина за развитието на бактерии, които могат да ме разболеят
 • Замърсителите от течове на вода замърсяват чешмяната вода, което я прави нездравословна.
 • Пластификаторите, използвани при производството на PVC, представляват проблем за здравето
  По-долу ще обясним и развенчаем всяко от тези твърдения.
 • Откъде идват замърсителите и другите вещества в чешмяната вода?
 • Чешмяната вода никога не е чиста или идеално чиста. Обикновено тя съдържа стотици вещества в допълнение към H2O, повечето от които не са повод за притеснение.

По принцип има 5 източника на замърсители/вещества в чешмяната вода:

 • Първоизточникът на чешмяната вода, който може да бъде река, езеро, подпочвени води, водоносен хоризонт или морска вода (обезсолена) – в зависимост от източника тя съдържа нитрати, бактерии, микропластмаси, фармацевтични продукти и стотици други химикали
 • Пречиствателната станция/доставчикът на вода, който обработва водата с химикали като хлор или хлорамин и понякога променя свойствата на водата (омекотяване, pH, сулфати и др.) – обикновено всички регулирани вещества са намалени до „безопасни“ нива
 • От тръбопроводите, тръбите в домовете, връзките или чешмите – напр. олово, мед, цинкови люспи)
 • От местни резервоари за вода или тръби, където водата престоява дълго време, което може да доведе до развитие на бактерии
 • От водни филтри, които не са били сменени навреме (напр. бактерии, замърсители, които се отделят, или филтърни елементи, които се отделят, като активен въглен)

В тази статия ще се спрем на (3) тръбите и на това, което е известно днес за замърсяването на тръбите.

От какво са направени водопроводните тръби и какви са рисковете?

Повечето тръби от водоизточника до вашия кран са изработени от поцинковано желязо/стомана, мед, PVC (UPVC, CPVC) или PEX. Някои стари тръби, преди да бъдат забранени, са изработени от олово, което обикновено се счита за най-сериозния проблем. Вашият доставчик на вода е длъжен да ви информира, ако мрежата съдържа оловни тръби.

Почти всички метали корозират в някаква степен. Скоростта и степента на корозия зависят от степента на несходство на металите и от физичните и химичните характеристики на средата, метала и околната среда. Нека да разгледаме проблемите и опасностите за здравето, свързани с всеки вид тръбопроводи.

Чугунени леярски тръби, известни също като поцинковани стоманени тръби

Железните чугунени тръби обикновено започват да ръждясват след определен период от време и в крайна сметка ръждата се натрупва и блокира тръбата. Междувременно ръждата може да се събере в аераторите и да замърси чешмяната ви вода. Няма научни доказателства, че това трябва да предизвиква опасения за здравето.

Медни тръби

Корозията на медните тръби може да доведе до нива на мед в питейната вода, които надвишават здравните препоръки, и да причини горчив или метален вкус на водата. Експертите по водите обикновено твърдят, че това ще бъде видимо по отношение на цвета на водата, преди да предизвика риск за здравето.

PVC или PEX

След повече от 30 години употреба има ограничени доказателства за корозия или отмиване на PVC, които представляват риск за здравето. Предварителните резултати обаче показват, че различните марки PEX влияят на качеството на водата на различни нива и дори тръби, които преминават успешно тестовете за безопасност, могат да съдържат достатъчно замърсители, за да повлияят на вкуса и мириса на водата, казва Уелтън.

Освен това гумените уплътнения се разрушават след 25-30 години. Въпреки че е по-вероятно това да доведе до проблем с изтичане на вода, отколкото до риск за здравето.

Ако анализираме внимателно опциите на пазара замяната на старите оловни, железни или медно-цинкови тръбни инсталации е добра дългосрочна инвестиция за дома. Същото се отнася и за щранговте. Експертна смяна на щрангове от старите гореизборени материали с техният PVC еквивалент е най-добрата опция на пазара за момента от към здравна гледна тояка

Оловни тръби

Оловото е реален проблем в САЩ и до известна степен в Европа. За съжаление Флинт, Мичиган, и Нюарк, Ню Джърси, не са изолирани случаи. През 2004 г. вестник „Вашингтон пост“ съобщи, че 274 водоснабдителни дружества, обслужващи 11,5 млн. потребители, са превишили стандарта за олово на Агенцията за защита на околната среда през предходните четири години и че няколко града (включително Бостън, Ню Йорк и Филаделфия) не са спазили изискванията за докладване на Агенцията за защита на околната среда. Оттогава подмяната на оловните тръби се ускори, но проблемът не изчезна, както можем да видим от последните случаи.

Проблемът се състои в това, че няма безопасно ниво на олово за малките деца. Във Вашингтон през 90-те години на миналия век излагането на олово е свързано с 37-процентно увеличение на смъртността на плода и стотици случаи на повишени нива на олово в кръвта на малки деца. Установено е също така, че то причинява намаляване на коефициента на интелигентност средно с 4 точки.

В Европа по-голямата част от обществената водна инфраструктура, съдържаща олово, е изцяло подменена, но старите сгради, особено в Обединеното кралство, все още могат да съдържат оловни тръби. Ако сте от засегнатите от оловната инфраструктура, обмислете подмяна на цялостната ви тръбна мрежа и смяна на щранговете ви с PVC такива.

Растеж на бактерии в тръбите

Във всички видове тръби могат да се появят бактерии, въпреки че старите мръсни тръби са по-застрашени. Биофилмът се образува, когато биомаса като бактерии, гъбички, водорасли и плесени полепне по повърхностите във влажна среда. Понякога те могат да се отделят в потока на чешмяната вода, но повечето от тях ще бъдат неутрализирани от хлора. Въпреки това някои бактерии ще бъдат открити във всяка чешмяна вода, дори и ако тя е хлорирана. За щастие е много малко вероятно това да представлява риск за здравето въз основа на 100-годишни изследвания и проучвания на чешмяната вода. Доставчиците на вода непрекъснато следят риска от появата на патогени (бактерии и вируси) във водопроводната мрежа. Все пак ако им нямате доверие може да инвестирате в подмяна на старата инсталация и смяна на щранговете в апартамента или къщата ви.

В статията анализирахме проблемите при замърсяването на тръбите ви и реалните и не толкова реални заплахи, които идват от дадените проблеми, надяваме се да ви е била полезна и да сте научили нещо ново.

Related posts

Защо да инсталирате дървен навес в двора си?

admin

8-те най-разпространени ВиК услуги, които редовно се предлагат днес

Leo

Различните видове ВиК услуги, които трябва да познавате

Leo

Leave a Comment