Дом

Как се прави ремонт и подмяна на канализациони тръби?

Запушване на канализационната линия или течът могат да бъдат неприятни проблеми за всеки собственик. Наред с неприятната миризма и досадното почистване на компрометирана канализационна тръба, може да е трудно да се установи основната причина за проблема с канализацията.

За да предотвратите повреда на канализационната линия или да намалите проблема, е важно при ремонт на канализация да знаете, как да откриете основните причини за повреда. Ето кои са най-честите причини за повредена канализационна линия, какви признаци да търсите и как можете да ремонтирате или подмените канализационната си система.

 

Причини за повреда на канализационната мрежа

Ето няколко причини за повреда на канализационната линия – от запушени тръби до нормално износване.

Корени на дървета

Една от най-честите причини за спешна необходомист от ремонт на канализация са корените на дърветата. Корените на дърветата следват източниците на вода, докато растат. Тъй като канализационните линии пренасят течни отпадъци, корените естествено са привлечени от източника – особено когато в тръбите вече има малък теч.

След като влязат в контакт с канализационната тръба, корените на дърветата започват да се увиват около тръбите и да ги разрушават, като запушват, отслабват и дори разрушават структурата. Глинените канализационни тръби, които обикновено се намират в по-стари къщи, са най-податливи на увреждане от корените на дърветата.

Корозирали тръби

Въпреки че тръбите, изработени от стомана и чугун са поцинковани, за да се предотврати ръждясването им, тези тръби са изложени на висок риск от корозия поради натрупването на калций и магнезий от редовното използване. Ако корозията не се третира, тръбата може да стане податлива на течове и пукнатини.

Запушване на тръбите поради отпадъци и чужди предмети

Канализационните тръби на дома ви са оборудвани само за обработка на човешки отпадъци и тоалетна хартия. Избягвайте да пускате в канализацията боклуци като опаковки и хартиени кърпи, тъй като те не могат да се разпаднат правилно и могат да причинят запушване, което препаратите за почистване на канализацията не могат да отстранят. В кухнята олиото и мазнините за готвене също могат да запушат тръбите, ако се изливат в мивката. Изсипете тези течности в контейнер, оставете ги да се охладят и след това ги изхвърлете в контейнера за боклук.

Екстремни температури

При екстремни температури и студено време замръзналите тръби могат да се спукат в резултат на разширяващия се лед. Въпреки това не само студеното време може да доведе до спукване на тръби – макар и малко вероятно, екстремните горещини също могат да спукат тръби.

Признаци за повреда на канализационната тръба

За да предотвратите по-нататъшни щети, е важно да познавате признаците на повредена канализационна система, за да можете да предприемете незабавни действия и да се свържете с опитен сервизен техник.

Наводнен или миришещ на нечистотии двор

Наводненият двор може да е признак за повредена канализационна тръба. Канализационните тръби могат да бъдат заровени навсякъде между няколко метра и шест метра под земята, като при по-студен климат е необходимо тръбите да са по-дълбоки. При канализационни тръби, разположени близо до повърхността, счупената тръба може бързо да започне да събира вода, която се просмуква през тревата и става видима на повърхността. Възможно е да усетите миризмата на отпадните води, преди те да излязат на повърхността, тъй като отпадните газове могат да проникнат през почвата в двора ви.

Затруднения при отводняването

Макар че някои запушвания са причинени от тръба, водеща директно от чешма или душ, можете да откриете запушване в главния канализационен тръбопровод, ако се запушат няколко места за оттичане в дома. Тоалетните могат да предупредят за сериозни запушвания, ако се появят странни бълбукащи звуци, когато въздухът се изтласква обратно нагоре по линията.

Водни щети в дома

Щети от вода могат да възникнат, ако в дома има теч или повреда на канализационна линия. Един от първите признаци е разпространението на мухъл по пода или стените. Това може да сочи за скъсана канализационна линия в дома, като в този случай трябва незабавно да се обадите на водопроводен сервиз.

Ремонт и подмяна на канализационни тръби

Ако вашата канализационна линия има теч или се счупи и имате нужда от ремонт на канализацията, имате две възможности: да изкопаете траншея около канализационната тръба или да използвате безизкопен ремонт на канализационната линия. Безизкопният ремонт на канализационна линия е времево и икономически ефективен, като същевременно не изисква почти никакво копаене. За да започнат процеса, техниците използват видеокамера, за да влязат в канализационната линия и да препоръчат ремонт. След това обикновено се препоръчва един от двата водопроводни ремонта:

  1. Поставяне на тръбна облицовка – ако повредата на канализационната тръба е минимална, може да се използва тръбна облицовка за поставяне на надуваема тръба, покрита с епоксидна смола, в канализационната линия. Оттам тръбата се надува, като се притиска към съществуващата линия. Докато е долепена до съществуващата канализационна линия, епоксидната смола се втвърдява и отстранява теча. След това надуваемата тръба може да бъде извадена и канализационната линия да бъде ремонтирана.
  1. Пробиване на тръби – когато канализационната линия е твърде повредена, за да се използва техниката за облицоване на тръби, може да се извърши по-инвазивен безизкопен ремонт. Техниците подават конусообразен накрайник през съществуващата линия и разрушават тръбата, като веднага я заменят с нова. Този процес е по-скъп и по-малко ефективен във времето, но не изисква обширни изкопни работи.

Ако тръбите ви са повредени непоправимо, може да се наложи да прибегнете до традиционните методи за подмяна на канализационната линия. Това е изключително инвазивен и скъп метод, който изисква техниците да разкопаят двора ви, за да разкрият повредените или прекъснати линии. Изкопните работи обаче са необходими, ако канализационната система на дома ви е с големи повреди.

Related posts

Системи за контрол на достъпа за училища – пълният наръчник

admin

4 признака, че щранговете в дома ви се нуждаят от смяна

admin

Какви проблеми може да имате с кашоните за преместване и как да ги избегнете

admin

Обща водопроводна инсталация: 6 неща, които трябва да знаете как да правите в къщата

admin

Защо да инсталирате дървен навес в двора си?

admin

6 съвета, с които за нула време ще се справите с водопровода

admin

Leave a Comment