Здраве Препоръчани

Какво е усещането да имаш COVID-19 и кога трябва да потърся помощ?

COVID-19 има много общи симптоми с настинката, грипа и други общи респираторни заболявания. Попитахме експерт по инфекциозни болести за какво да внимаваме и кога да потърсим помощ.

Дали упоритата ви кашлица е признак на сезонни алергии, грип или COVID-19?

Леките случаи на COVID-19 имат много общи симптоми със сезонните респираторни заболявания. По тази причина да знаете дали сте се заразили с това заболяване и кога може да се наложи да се лекувате, може да бъде объркващо.

И така, какво всъщност е усещането да се разболеете от COVID-19? Помолихме лекаря по инфекциозни болести от M Health Fairview Сюзън Клайн, MD, MPH, да хвърли малко светлина по темата.

„Най-честите симптоми, които хората изпитват, са кашлица, повишена температура и задух“, казва Клайн. „Но не всички тези симптоми се проявяват при всеки човек. Заболяването е доста променливо и всеки е различен. Много хора, които са заразени, не проявяват никакви симптоми, но въпреки това могат да разпространяват болестта“.

Температурата изглежда е до един от най-често срещаните ранни маркери на COVID-19, отбеляза Клайн. Но не трябва непременно да очаквате висока температура с опасно повишени стойности. Много хора с това заболяване имат ниска температура в продължение на дни, каза тя, а някои може изобщо да нямат температура.

Другите симптоми могат да включват болки в гърлото, запушване на носа, умора, миалгия или мускулни болки и главоболие – много от които са подобни на симптомите на настинка и грип. Хората с COVID-19 могат да получат и стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане, диария и загуба на апетит. Свързаните с това симптоми включват нова загуба на вкус или мирис.

Тези симптоми могат да се появят между два и 14 дни след експозицията.

Актуалният списък на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на идентифицираните симптоми включва:

 • Треска или втрисане
 • Кашлица
 • Задух или затруднено дишане
 • Умора
 • Болки в мускулите или тялото
 • Главоболие
 • Нова загуба на вкус или мирис
 • Болки в гърлото
 • Запушване или хрема
 • Гадене или повръщане
 • Диария

Изследването на COVID-19 може да ви помогне да установите дали страдате от това заболяване, или просто имате алергия или друго респираторно заболяване. Научете как можете да се изследвате за COVID-19.

Не всеки ще изпита една и съща степен на тежест на симптомите, отбелязва Клайн. Някои, които са дали положителен тест за COVID-19, може да изпитат само лек или асимптоматичен случай. Други са съобщили, че са имали слабост и задух, които са били толкова тежки, че едва са можели да седят в леглото.

Въпреки че повечето хора, които са се заразили с COVID-19, ще могат да се възстановят у дома, съществуват редица рискови фактори, които увеличават шансовете някой да преживее по-тежък случай, каза Клайн.

По данни на CDC възрастните на 65-74 години са пет пъти по-застрашени от хоспитализация заради COVID-19, отколкото хората на възраст от 18 до 29 години.

„Хората на възраст над 60 години, както и тези с основни сърдечни или белодробни заболявания са по-застрашени от развитие на по-сериозни усложнения“, каза Клайн. Хората с други хронични заболявания като рак, диабет тип 2 или хронично бъбречно заболяване също могат да бъдат изложени на по-висок риск, според CDC.

„Въпреки че младите хора все още могат да получат тежък, животозастрашаващ случай на COVID-19, рискът изглежда е много по-нисък, отколкото при по-възрастните хора“, добави Клайн.

Кога трябва да обмислите да потърсите разширени грижи за себе си или за близък човек?

„Ако ви е трудно да дишате, това е знак, че вие или член на семейството ви трябва да се свържете с медицинско лице“, каза Клайн. Други предупредителни знаци за спешна помощ могат да включват постоянна болка или натиск в гърдите, ново объркване или неспособност да се събудите или да останете будни, както и посиняване на устните или лицето.

Ако подозирате, че имате COVID-19 и търсите лечение, Клайн препоръчва да се обадите в болницата или клиниката преди да пристигнете, за да знаят здравните работници, че идвате, и да могат да се подготвят.

„Ако хората имат някакви въпроси, те винаги трябва да се обръщат към своя лекар за съвет“, каза Клайн. Тези, които изпитват спешни медицински проблеми, винаги трябва да се обаждат на спешна помощ.

Related posts

5 ценни препоръки от зъболекар за здравето на децата

admin

Множествена склероза, симптоми и лечение

admin

Диастолично кръвно налягане: Колко ниско е твърде ниско?

admin

8 причини вашият бизнес да инсталира система за контрол на достъпа

admin

Всичко, което трябва да знаете за диабета

admin

Високо кръвно: АСЕ инхибитори или АРБ блокери?

admin

Leave a Comment