Здраве

Множествена склероза, симптоми и лечение

Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза (МС) е рядко автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система (ЦНС). Обикновено антителата, произвеждани от имунната система, помагат за защитата на организма срещу вируси, бактерии и други чужди вещества. При хората, които имат МС, имунната система атакува организма. Антителата разрушават веществото, което обгражда и предпазва нервните клетки, наречено миелинова обвивка.

ЦНС е съставена от главния и гръбначния мозък и зрителните нерви. Нейната задача е бързо да изпраща съобщения от мозъка до различни части на тялото. Увреденият или разрушен миелин може да забави и блокира тези съобщения.

Съществуват четири форми на МС:

Клинично изолиран синдром (CIS). Това е 24-часов епизод с неврологични симптоми, подобни на МС. Причинява се от набъбнал и увреден миелин. Хората, които имат CIS, трябва да си направят ядрено-магнитен резонанс на мозъка. Ако се открият лезии, рискът от развитие на МС се увеличава. Някои хора може да нямат бъдещи епизоди или да не развият МС.

Рецидивираща МС (RRMS). Това е най-често срещаната форма на МС. Хората с RRMS имат рецидиви или пристъпи, при които се появяват нови симптоми или се влошават стари симптоми. След това настъпва период на възстановяване или ремисия, когато симптомите се подобряват или изчезват за известно време. При RRMS рецидивите могат да бъдат предизвикани от инфекция, например грип. Заболяването не се влошава между обострянията.

Първична прогресивна МС (ППМС). Около 15-20 % от хората, които имат МС, развиват ППМС. При тази форма на МС заболяването се влошава постоянно, като има малко или никакви рецидиви, ремисии или нови мозъчни лезии.

Вторична прогресивна МС (ВПС). Около 50 % от хората, които имат RRMS, развиват SPMS. При тази форма продължаващите рецидиви и ремисии могат да доведат до увеличаване на степента на инвалидност и нови мозъчни лезии с течение на времето.

Симптоми на множествена склероза

МС засяга нормалните усещания, мислене и движения. Симптомите варират в зависимост от частта(ите) на тялото, където е увредена миелиновата обвивка. Симптомите на МС често са леки. В редки случаи хората могат да получат известна парализа и да загубят способността си да пишат, да говорят или да ходят.

Общите симптоми включват:

 • проблеми със зрението, включително двойно виждане, замъгляване, частична цветна слепота, болки в очите и частична или пълна загуба на зрението
 • Проблеми с мисленето и паметта
 • Умора
 • Мускулна слабост
 • Замайване
 • Изтръпване или слабост от едната страна или долната половина на тялото
 • Проблеми с координацията и равновесието
 • Загуба на контрол върху червата или пикочния мехур
 • Усещания като изтръпване или мравучкане (наричани „иглички“)
 • Треперене, спазми или припадъци
 • Усещане за електрически удар, причинено от движение на главата по определен начин
 • Вагинална сухота при жените
 • Еректилна дисфункция при мъжете

Симптомите на МС често се появяват и изчезват. Рецидивите могат да продължат дни, седмици или месеци. За да се счита за рецидив, симптомите трябва да продължат поне 24 часа и да се появят поне 30 дни след последния рецидив. По време на ремисия симптомите Ви могат да продължат или да изчезнат за известно време. Могат да се образуват лезии, които трайно да засегнат нервите в тази област.

При бременни жени симптомите на МС се подобряват по време на бременността. За съжаление симптомите се връщат в рамките на няколко месеца след раждането. МС не увеличава рисковете, които могат да възникнат по време на всяка бременност. Това включва предизвикана от бременността хипертония (високо кръвно налягане).

Какви са причините за множествена склероза?

Точната причина за МС е неизвестна. Най-вероятно тя е резултат от генетични фактори и фактори на околната среда. Редица вируси също са свързани с МС. Вирус от детството може да предизвика МС на по-късен етап от живота.

МС засяга жените повече от два пъти по-често, отколкото мъжете. Вероятността за развитие на МС е по-голяма при белите (кавказките) хора, отколкото при хората от други раси. МС може да се среща в семействата. Рискът от МС се увеличава, ако някой в семейството ви, например родител или брат или сестра, е болен от МС. МС може да засегне хора на всякаква възраст, но често започва между 20 и 40 години. Ако имате друго автоимунно заболяване, например заболяване на щитовидната жлеза или диабет тип 1, рискът от МС е по-висок. Някои проучвания показват, че мястото, където живеете, може да повлияе на риска от заболяване от МС. Изглежда, че хората, които са израснали в райони с мек климат, като северните части на Съединените щати или южната част на Канада, са изложени на по-висок риск от МС.

Как се диагностицира множествената склероза?

Подобно на други автоимунни заболявания, МС може да бъде трудна за диагностициране. Най-често първите симптоми на МС са проблеми със зрението. Симптомите могат да засегнат и различни части на тялото. Вашият лекар ще ви попита за здравната ви история и ще направи пълен преглед.

Преди да постави диагноза, Вашият лекар ще иска да изключи други възможни причини за симптомите Ви. За тази цел може да назначи определени изследвания, като например:

Кръвни изследвания. Кръвта Ви може да покаже признаци на заболявания, които причиняват симптоми, подобни на тези на МС.

Неврологични изследвания. Вашият лекар може да поиска да се обърнете към специалист. Неврологът може да провери доколко добре работи централната Ви нервна система. Той ще следи за промени в движенията на очите, мускулната координация, слабостта, равновесието, усещанията, говора и рефлексите.

Гръбначно прослушване (лумбална пункция). малко количество течност, взето от гръбначния Ви стълб, може да покаже необичайни количества кръвни клетки или протеини, свързани с МС. Гръбначният тест може да изключи вирусна инфекция или други възможни състояния.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). ядрено-магнитният резонанс може да покаже подробни снимки на главния и гръбначния мозък, както и дали има някакви лезии или белези. Лезиите невинаги са причинени от МС.

За да се диагностицира МС, трябва да:

Имате увреден миелин в поне две области на ЦНС.
Да сте имали поне два рецидива или епизода, които са причинили увреждания.
Вашият лекар трябва също така да е изключил всички други възможни диагнози.

Може ли множествената склероза да бъде предотвратена или избегната?

Не можете да предотвратите или избегнете МС, тъй като причината за нея е неизвестна.

Лечение на множествена склероза

Понастоящем няма лечение за МС. Целта на лечението е да ви помогне да се справите със симптомите и да ги облекчите, да забавите развитието на болестта и да поддържате добро качество на живот. Това може да се постигне чрез комбинация от лекарства и физическа, професионална и логопедична терапия.

Терапия

Различни терапии могат да бъдат полезни за хората с МС.

Физиотерапията (ФТ) може да помогне при ходене, сила, баланс, стойка, умора и болка. Терапията може да включва упражнения за разтягане и укрепване, както и обучение за използване на помощни средства за придвижване като бастуни, скутери или инвалидни колички. Вашият терапевт може да ви помогне да адаптирате рутинните си упражнения към симптомите и обострянията.

Ерготерапията (ЕТ) може да подобри степента ви на свобода и безопасност у дома и на работното място. Вашият терапевт може да Ви покаже как да използвате инструменти, които да Ви помогнат в ежедневните задачи. Те могат също така да препоръчат промени в дома или работното ви пространство, за да улеснят изпълнението на задачите. Вашият терапевт може да Ви помогне да научите как да се адаптирате към дейностите или хобитата, които Ви харесват.

Логопедичната терапия може да Ви помогне да контролирате по-добре мускулите, използвани за говорене и преглъщане.

Планирането преди забременяване е важно за жените. Някои лекарства, използвани за лечение на симптомите на МС, не са безопасни за Вашето бебе по време на бременност. Те включват лекарства, наречени „модифициращи заболяването лекарства“. Друга група се нарича „химиотерапевтични лекарства“. Това включва азатиоприн или метотрексат. Вашият лекар може да Ви предложи да спрете приема на тези лекарства, преди да се опитате да забременеете. Някои други лекарства, които се считат за безопасни по време на бременност, могат да бъдат полезни при лечението на симптомите на МС. Вашият лекар може да Ви препоръча да смените лекарствата, докато се опитвате да забременеете и по време на бременността. Някои лекарства, използвани за лечение на МС, могат да се предадат на бебетата по време на кърмене. Това не е безопасно за бебето. Посъветвайте се с Вашия лекар относно плановете си за кърмене.

Живот с множествена склероза

Животът с МС, хронично (продължаващо) заболяване, може да бъде физически и емоционално труден. Някои промени в начина на живот могат да помогнат за подобряване на качеството на живота ви и да ви поддържат възможно най-силни и здрави.

Хранете се с добре балансирана диета, която е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри. Пълноценната диета ще поддържа имунната ви система силна и ще ви даде най-добрия шанс за добро здраве.

Физическа активност. продължете да се упражнявате, ако Вашият лекар каже, че това е добре. Упражненията могат да подобрят мускулния ви тонус и сила, равновесието, координацията и дори настроението ви. Упражненията за разтягане могат да помогнат при скованост и подвижност.
Важно е също така да си почивате достатъчно. МС причинява умора, така че обърнете внимание на нуждите си. Може да се наложи да адаптирате работния или личния си график, за да включите време за почивка.

Твърде много топлина може да причини болки в нервите и да доведе до изключителна мускулна слабост. Бъдете внимателни при използването на горещи вани или сауни, както и при вземането на горещи вани или душове. Ако горещината ви притеснява, намерете начини да се разхладите. Прохладната вана или климатикът могат да помогнат.

Потърсете подкрепа от приятелите, семейството и общността. Те могат да ви окуражат, за да ви помогнат да се справите със заболяването си. Можете също така да се обърнете към Вашия лекар, който може да Ви препоръча консултант или група за подкрепа. Опитайте се да поддържате колкото се може по-нормален живот и продължете да правите нещата, които ви харесват. Това може да ви помогне да поддържате добро настроение и здравословно състояние на духа.

Грижа за бременността. Ако МС засяга способността ви да ходите, може да забележите, че ходенето е по-трудно по време на бременността. Това е така, защото теглото, което наддавате по време на бременността, може да промени равновесието ви. Бъдете особено внимателни, за да избегнете падания. Може да се нуждаете от патерици или други помощни средства за ходене. Може да се наложи да използвате инвалидна количка. Може да се уморявате по-лесно. Това е вярно и в по-късните етапи на бременността. Планирайте предварително, така че графикът ви да позволява достатъчно почивка. Посъветвайте се с партньора си, семейството и приятелите си, ако имате нужда от помощ в грижите за други деца, в домакинската работа или при изпълнение на поръчки. Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) се срещат по-често при бременни жени, които имат МС. Пийте много вода. Уведомете Вашия лекар, ако имате някакви симптоми. Вашият лекар може да поиска да правите ежемесечни изследвания на урината, за да се увери, че ИУН не са се промъкнали при вас.

Труд и раждане. При някои жени с МС има увреждане на гръбначния мозък. Това пречи на способността да се определи кога започва раждането. Това се случва рядко. Но може да е проблем за някои жени. Ако имате намалено усещане в областта на таза или корема, говорете с Вашия лекар. Той или тя може да поговори с Вас за други признаци, че раждането е започнало. При някои жени, които имат МС, се наблюдава увреждане на нервите, което пречи на мускулите да напъват по време на раждането. В такъв случай може да се нуждаете от допълнителна помощ, за да родите бебето си вагинално. Възможно е да се нуждаете от цезарово сечение (C-section). Може да се наложи и цезарово сечение, ако по време на раждането се уморите прекалено много. Анестезията не е по-рискова за жените с МС, отколкото за другите жени. Бебетата, родени от жени с МС, нямат по-голям риск от вродени дефекти, физически или интелектуални увреждания.

След забременяване. Планирайте живота си след раждането. При някои жени след раждането се наблюдава „избухване“ или засилване на симптомите. Възможно е да сте допълнително уморени. Рискът от следродилна депресия е еднакъв за жените, които имат МС, и за тези, които нямат. Говорете с Вашия лекар, ако изпитвате депресия.

Related posts

Какво е усещането да имаш COVID-19 и кога трябва да потърся помощ?

admin

Внимание! Често предписвани кортикостероиди водят до слепота.

admin

Всичко, което трябва да знаете за диабета

admin

10 ефективни начина сами да понижите високото си кръвно

admin

Високо кръвно: АСЕ инхибитори или АРБ блокери?

admin

Гръбначно-мускулна атрофия, диагностициране и анализ

admin

Leave a Comment