Дом

Обща водопроводна инсталация: 6 неща, които трябва да знаете как да правите в къщата

Водопроводната инсталация захранва основните комунални услуги в домовете ни и ни позволява да изпълняваме ежедневни и важни задачи, като например да вземаме душ, да пием вода, да готвим, да си мием ръцете, да си мием зъбите, да пускаме водата в тоалетната, да почистваме, да затопляме вода, да обработваме въздуха и др.

Повечето хора не се замислят за водопроводната инсталация, когато тя работи правилно, но тя е всичко, за което можем да мислим, ако нещо се обърка. Основните познания за водопроводната система и компонентите, които й влияят, ще ви помогнат да отстранявате проблеми, да извършвате малки ремонти сами, да знаете кога да повикате водопроводчик, да сте по-добре подготвени в кризисни ситуации и да вземате информирани решения.

Малко общи познания за водопроводната инсталация могат да ви спестят пари от сервизни повиквания и да предотвратят главоболията, свързани с аварии и проблеми. Никой не бива да се възпира да се обади за помощ на доверен, лицензиран и професионален партньор в областта на водопроводните услуги, като например Шалом ВиК, но има неща, които можете да се научите да правите сами.

  1. Разпознайте източника на водата си

Обикновено водата постъпва в дома от един от двата източника: жилищен кладенец и частна помпа или градски водопровод. В повечето случаи жителите на селските райони имат вода от кладенец, която се пренася в дома чрез помпа, и не получават сметка за вода. Градските жители имат градска вода, за която плащат на база използваните галони и обикновено получават месечна или тримесечна сметка.

  1. Проверка на качеството на водата

Винаги е добре да знаете какво има в градската или кладенчовата вода. Много хора провеждат тестове, когато се преместват на ново място, но експертите казват да се тества водата от кладенеца поне веднъж годишно, защото много неща могат да се променят поради различно снабдяване или пречистване, промени в почвата и някои процеси, използвани от селскостопанските или промишлените предприятия в региона.

Можете да закупите комплект за тестване на водата от много видове доставчици, а много пъти областната структура във вашия район ще ги предлага с отстъпка. Всеки доставчик на питейна вода е длъжен да изследва водата всяка година и да докладва за нейното качество, но хората, които имат градска вода, могат да провеждат тестове, ако желаят.

Можете да се огледате за желания тест от доверен доставчик, но ще откриете разнообразие от предлагани тестове на цени, които варират от 45 до 200 лева. Те разкриват редица различни фактори: нитрати, мътност, тежки метали, бактерии, минерали, летливи органични вещества и др. Предлагат се в консолидирани комплекти, които тестват няколко често срещани проблема едновременно. Повечето от тестовете за качество изискват да уловите малко вода и да я изпратите в лаборатория, която ви дава резултатите.

  1. Намерете и изключете главния водопровод

Ако в дома ви се появи някакъв теч, ще оцените, че знаете точно къде да отидете и какво да направите, за да прекъснете водата, вместо да се опитвате да го намерите, докато сте в паника и водата блика навсякъде. Почти винаги има главен вентил в близост до улицата, а понякога и втори в къщата или около нея, например в мазето. Главният воден клапан обикновено наподобява колело или лост от типа на шина. Ако е колело, трябва да го завъртите бавно по посока на часовниковата стрелка, докато спре. Ако е лост, трябва да го натиснете надясно (или надолу), докато спре. Ако обаче това не се случи, потърсете професионална помощ  като тази на Шалом ВиК.

Ако не сте сигурни, че водата е изключена, можете да я проверите, като опитате да пуснете вода в мивката. Ако тя не потече, значи сте успели. Никога не пречи да намерите главното и да се упражнявате да го изключвате, за да може, ако възникне криза, процесът да ви е познат.

  1. Намерете индивидуалните спирателни вентили

Специалистите от Шалом ВиК съветват собствениците да проверят всички уреди, които използват вода, като пералнята, тоалетните и мивките, за да откриете малката дръжка на тях, с която можете да спрете подаването на вода. Дръжката на пералнята обикновено се намира зад елемента, близо до стената. За тоалетната обикновено е ниско долу, към гърба и близо до стената. За мивките потърсете отдолу в близост до тръбите или до стените. При душовете и ваните е по-трудно, но може да има спирателни клапани в съседен шкаф или в мазето при захранващата линия. Тези индивидуални клапани ви позволяват да изолирате едно място, което може да се нуждае от поддръжка, без да се налага да спирате водата в цялата къща.

  1. Проверка на водомера и сметката

Ако имате градска вода, някъде около дома ви или може би в близост до улицата под метален капак има водомер за вашия дом. Така или иначе, знаейки къде се намира водомерът ви и как да го разчитате, ще ви помогне да следите потреблението и да намалявате разходите.

Водоснабдителната компания може да ви окаже голяма помощ при намирането на водомера и главния спирателен кран, както и да отговори на всички ваши въпроси относно сметката. Много хора искат да знаят конкретно как се измерва водата, кога се проверяват измервателните уреди и колко плащат за галон вода. Проверявайте сметката, когато тя идва всеки месец, защото скоковете в потреблението могат да означават течове или потребление, което не виждате.

  1. Смяна на тапа за мивка

Ако запушалката на мивката в банята не работи или се счупи, можете лесно сами да смените сглобката или части от нея. Разчистете долната част на мивката, за да имате място за работа. Потърсете пръчката-рамо, която държи тапата на място и обикновено е прикрепена към тръбата за оттичане на мивката. Разхлабете винта или какъвто и да е друг крепежен елемент, който я държи на място, и би трябвало да можете да извадите тапата на мивката нагоре за проверка и подмяна, ако е необходимо.

Related posts

Системи за контрол на достъпа за училища – пълният наръчник

admin

Полезни съвети при подмяна на водопроводни щрангове

admin

4 мита за отоплението с пелети

admin

Циклене на паркет: как да извлечете максимума от вашата шлайфмашина

admin

Жива елха или изкуствена да изберем за Коледа?

admin

6 често срещани проблеми с водопроводната система на старите жилища

admin

Leave a Comment