Политика

Парламентът на ЕС осъжда унгарския закон срещу ЛГБТ

Приета е резолюция за започване на правни действия, но унгарският министър-председател Виктор Орбан продължава да се противопоставя

Европейският парламент осъди унгарския закон, който забранява на хомосексуалистите да участват в образователни материали или в телевизионни предавания в най-гледаното време, като „явно нарушение“ на неговите принципи за равенство.

В резолюция, гласувана в Страсбург в четвъртък с огромно мнозинство, депутатите осъдиха „по възможно най-остър начин“ унгарския закон като „явно нарушение на ценностите, принципите и правото на ЕС“, като същевременно призоваха Европейската комисия да започне ускорено съдебно дело срещу правителството на Виктор Орбан.

Участниците в кампанията се опасяват, че законът може да доведе до увеличаване на физическите и вербалните нападения срещу гейове в Унгария.

По време на срещата на върха на ЕС миналия месец лидерите на ЕС се нахвърлиха върху Орбан по време на дебата, който беше определен като емоционален, а председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че законът е „позор“.

„Този закон поставя хомосексуалността и смяната на пола наравно с порнографията“, заяви Фон дер Лайен пред членовете на ЕП в сряда. „Този закон използва защитата на децата, към която всички сме се ангажирали, като извинение за жестока дискриминация на хората заради тяхната сексуална ориентация. Този закон е позорен.“

Тя обеща да използва правомощията на изпълнителния орган на ЕС, за да защити правата на гражданите, и изпрати официално писмо до правителството на Орбан.

Макар и необвързваща, резолюцията засилва натиска върху Фон дер Лайен да заведе дело срещу Унгария в Европейския съд. Членовете на ЕП смятат, че унгарският закон нарушава правата на недискриминация и свобода на изразяване, както и директивата на ЕС за аудиовизуалните медийни услуги – общоевропейски правила за телевизионни и стрийминг услуги.

Общо 459 евродепутати гласуваха в подкрепа на резолюцията, 147 бяха против, а 58 се въздържаха.

Евродепутатите заявяват също, че на унгарските власти не може да се вярва, че ще управляват средствата на ЕС по „недискриминационен начин“, на фона на нарастващите призиви към Брюксел да затвори кранчетата за пари на Будапеща.

Очаква се Комисията да отложи одобрението на плана за възстановяване на Унгария от коронавируси на стойност 7,2 млрд. евро при условие, че бъдат отправени допълнителни искания за справяне с корупцията. Наближаващият краен срок – 12 юли – предизвика призиви към Брюксел да нареди на Унгария да преработи плана си, за да се справи с добре документираните опасения относно политизираните съдилища и слабия контрол за борба с корупцията. Но Комисията вероятно няма да изпълни тези изисквания.

„Сегашният график е някъде между 16 и 19 юли“, заяви германският зелен евродепутат Даниел Фройнд, член на комисията по бюджетен контрол. „Те ще одобрят унгарския план. Ако нещата вървят добре, ще успеят да запишат някъде в плана малко допълнителни антикорупционни реформи, но нищо, което да адресира нещо незабавно.“

Той продължи: „В момента в Унгария се работи по този въпрос: „Според мен комисиите са в затруднено положение.“ Възстановителният фонд „не е идеалният механизъм, който да накара държавите да започнат структурни реформи и да възстановят върховенството на закона и правосъдната си система“, каза той и добави, че сравнително продължителните във времето реформи са в противоречие със спешната нужда от икономическо спасяване след пандемията. „Това са две противоречиви неща.“

Един дипломат от ЕС се съгласи с този анализ. Комисията „вероятно само ще отложи въпроса за още една седмица“, каза дипломатът. Макар че комисията е „обезпокоена“ от състоянието на съдебната независимост в Унгария, официалните лица смятат, че блокирането на достъпа на Унгария до средствата на ЕС за възстановяване поради опасения, свързани с върховенството на закона, е „правно сложно и колебливо“, каза лицето.

Говорител на Комисията отказа да потвърди или отхвърли съобщенията за забавяне. „Тъй като задълбочената оценка е в ход, няма да предоставим предварителна оценка“, заявиха оттам.

Миналата седмица Орбан, когото очакват избори през 2022 г., стартира национално проучване, в което чрез серия от натоварени въпроси, изпълнени със стереотипи, се задават въпроси на всяко домакинство относно икономиката, миграцията и ЕС. В съответствие с предишни проучвания проучването и придружаващите го реклами демонизираха родения в Унгария финансист и филантроп Джордж Сорос, като го свързваха с „незаконната миграция“. Един от слоганите на билбордовете, който предизвика ново възмущение сред членовете на ЕП, гласи: „Джордж Сорос отново атакува?“ Друг пита: „Ядосва ли ви Брюксел?“

Проучването представя закона за ЛГБТК като мярка за защита на децата – тема, която Орбан повтори в предизвикателно писмо до ЕС тази седмица. В писмото, в което лидерите на ЕС са обвинени, че „пробуждат колониалните инстинкти на отдавна изгубени епохи“ и правят „неуважителни декларации за властта“, законът е твърдо защитен.

„Ние, централноевропейците, знаем какво е, когато държавната партия или диктаторската система и монополът на властта, с който тя оперира, искат да отглеждат децата вместо техните родители“, се казва в него. „Не го позволихме на комунистите, така че няма да позволим и на тези самозвани апостоли на либералната демокрация да възпитават децата вместо унгарските родители.“

… имаме малка молба за услуга. Милиони хора се обръщат към Guardian за открити, независими и качествени новини всеки ден, а читателите в 180 страни по света вече ни подкрепят финансово.

Вярваме, че всеки заслужава достъп до информация, която се основава на науката и истината, и до анализи, които се основават на авторитет и почтеност. Ето защо направихме различен избор: да запазим нашите репортажи отворени за всички читатели, независимо от това къде живеят и какво могат да си позволят да платят. Това означава, че повече хора могат да бъдат по-добре информирани, обединени и вдъхновени да предприемат смислени действия.

В тези опасни времена глобална новинарска организация като „Гардиън“, която търси истината, е от съществено значение. Ние нямаме акционери или собственици милиардери, което означава, че нашата журналистика е свободна от търговско и политическо влияние – това ни прави различни. Когато това никога не е било по-важно, нашата независимост ни позволява безстрашно да разследваме, да предизвикваме и да разобличаваме управляващите.

Leave a Comment