Дом

Полезни съвети при подмяна на водопроводни щрангове

Във всички стари къщи за жалост е необходима пълна смяна на водопроводните и канализационните тръби. Това се дължи на факта, че металът се износва, тъй като водата с допълнителни примеси го измива и във вътрешността на тръбите се отлагат различни компоненти с тънък слой. Това води до неприятни миризми както в самите апартаменти, така и във входовете и коридорите. Справянето с този проблем не е никак лесно.

Специални функции

Тъй като металургията в нашата страна е силно развита, на разположение е огромен набор от сплави и компоненти. По време на развитието на технологиите в СССР, по отношение на съотношението цена-качество и дълготрайност, първо място заемаше чугунът. Ето защо повечето тръби са направени от чугун. този материал има много предимства, но в зависимост от качеството на водата експлоатационният живот на метала е около 40 години.

Водата е агресивна среда поради наличието на соли и минерали в нея, както и поради въздействието на кислорода върху метала след измиване с вода. С развитието на технологиите се промениха и материалите, така че сега предимно тръбите се изработват от пластмаса или метал-пластмаса, които са не само по-издръжливи, но и по-естетични. Подмяната на чугунения вариант е доста сложна, което трябва да се има предвид, преди да се започне работа. След демонтажа и смяна на щранговете често се налага и подмяна на тоалетната чиния, крановете и вентилацията, но там смяната не е толкова трудна.

Видове

Подмяната на сарите метални щрангове с нови, направени от същият материал е изключително неефективна. Днес металът се счита за много скъп. Стоманените тръби, както и поцинкованите, имат експлоатационен живот не повече от 20 години, след което ще трябва да бъдат ремонтирани или заменени с нови.

Струва си да се обърне внимание на тръбите, изработени от такъв материал като полипропилен и поливинилхлорид, защото от тях се правят доста конструкции, включително и тръби. експлоатационният живот на тези компоненти варира от 40 до 50 години, но в по-мека среда достига до 80 години.

Как да изберем тръба?

При покупка на нов апартамент или при основен ремонт си струва да се започне със замяна на тръбите с пластмасови, което ще бъде най-добрата инвестиция в ремонта, тъй като при неизправност на старите тръби се извършва цялостно или частично демонтиране на декоративни елементи и облицовки.  Ако бюджетът ви за ремонт е ограничен, тогава най-добрият подход ще е наложителна смяна на щрангове, съпроводена от демонтаж и замяна на дефектните или повредени тръби. В противен случай ремонтната инвестицията само ще се увеличава.

Щранговете в частна или многоетажна жилищна сграда може да бъдат променени самостоятелно, което ще позволи да се постигне постоянно добро подаване на топла и студена вода.Ако използвате вариант на БГВ с топла вода, трябва да има топлоизолация. Благодарение на препоръките на експертите можете да свършите работата лесно и бързо.

На съвременния строителен пазар има няколко варианта на тръби при смяна на щранговете:

  • пластмаса (полипропилен);
  • поливинилхлорид;
  • метал.

Най-доброто решение би било да се използват PVC или пластмасови тръби. Металните тръби ще бъдат много по-лоши както по отношение на звукоизолацията, така и по отношение на експлоатационния живот.

Как да го заменим?

Това е особено важно за по-ниските етажи. При демонтирането на канализационния щранг е необходимо да уведомите съседите отгоре, че не използват канализационната система. Ако те се възползват от нея, съществува риск не само да наводнят своя апартамент, но и съседите отдолу.

Необходими са инструменти както за монтаж, така и за демонтаж. Ако няма големи финанси за закупуване на инструменти, тогава най-лесният изход ще бъде да повикате професионалист, да ги вземете назаем от приятели или да ги наемете с намаление в магазина.

Монтиране на нов щранг

След този вид работа можете да пристъпите към основната – монтирането на нови щрангове. Монтажът трябва да се извърши възможно най-бързо, но в строга последователност. Първото нещо, за което трябва да се уверите, е наличието на инструменти и материали. Ако те не са налични, трябва да бъдат подготвени възможно най-скоро.

Звукоизолиране на канализационните щрангове

Трябва да се отбележи, че поливинилхлоридните и полипропиленовите тръби са за предпочитане във всяко отношение пред металните. Те са много по-надеждни, монтират се лесно, и са на достъпна цена, а освен това изглеждат прилично. Абсолютно всички пластмасови канализационни тръби обаче имат един-единствен съществен недостатък – те са шумни. поради тази причина при монтажа на нов щранг трябва веднага да се погрижите за звукоизолацията.

Related posts

Различните видове ВиК услуги, които трябва да познавате

Leo

Ръководство „Направи си сам“: Как да пребоядисаме подове от твърда дървесина

admin

Циклене на паркет: как да извлечете максимума от вашата шлайфмашина

admin

4 мита за отоплението с пелети

admin

Отпушване на тоалетна с плунжер

admin

6 съвета, с които за нула време ще се справите с водопровода

admin

Leave a Comment