Дом

Ръководство „Направи си сам“: Как да пребоядисаме подове от твърда дървесина

Ако подът ви от твърда дървесина е изживял по-добри дни и смятате, че може да се нуждае от цялостно пребоядисване, не се притеснявайте. С малко ноу-хау (и много мазнина за лактите) това е работа, която можете да свършите у дома. Ако „Направи си сам“ не е за вас, познаването на процеса, който е необходим, за да се върне животът на пода, може да ви помогне да определите кой път да изберете – дали да го пребоядисате или да го замените – и да разберете какво да очаквате по пътя. Това ръководство ще ви преведе през всяка стъпка от процеса – от определянето дали реновирането на твърда дървесина е най-добрият вариант за вас до добавянето на последния слой завършващ продукт.

ВАШИЯТ ПОД Е ОТ ТВЪРДА ДЪРВЕСИНА ИЛИ Е ФАЛШИВ?

Първата стъпка към успешното пребоядисване на подове от твърда дървесина е да определите какъв тип е вашият под. Това може да изглежда лесно, но има много разновидности на подовата настилка, които се представят за твърда дървесина, но всъщност са частично или изцяло изработени от други материали, и всяка от тях изисква различна техника за пребоядисване.

Първият подобие на твърда дървесина е ламинатът. Ламинираният паркет е изработен от синтетични материали, наслоени и релефно оформени, за да имитират вида и текстурата на естествената дървесина. Обикновено е доста лесно да се разбере дали подовата ви настилка е направена от ламинат, тъй като той просто се усеща като твърда пластмаса. За съжаление е почти невъзможно ламинатът да се пребоядиса, но има някои методи за пренареждане, които включват химически абразиви. Тези методи обаче са много рисковани и не се препоръчват от експертите по подови настилки.

Инженерните дървени подове са друга алтернатива на масивната дървесина, изработени от тънък слой (или фурнир) от твърда дървесина, свързан със слой от по-евтин материал, обикновено шперплат. Определено е възможно тази подова настилка да бъде пребоядисана веднъж или два пъти, но трябва да се уверите, че слоят от истинска твърда дървесина е достатъчно дебел, за да може да се шлайфа, без да се стига до шперплата.

Когато работите с инженерна твърда дървесина, обикновено се нуждаете от около 1/8″ фурнир, за да можете да я реновирате. Възможно е да успеете да се справите с малко по-тънък фурнир, но рискувате случайно да пробиете фурнира, за да разкриете шперплата – непоправима грешка, която ще ви наложи да живеете с грозна открита зона на пода или да го смените изцяло.

И накрая, масивните подове от твърда дървесина са изработени от масивна дървена дъска и следователно са най-добрият кандидат за реновиране. Макар че дори при този материал все пак трябва да сте сигурни, че е останала достатъчно част от дъската, за да можете спокойно да я шлифовате малко. В този случай обикновено искате да останат поне 3/4″, за да се опитате да извършите цялостно пренареждане. Финишното покритие на вашия под също може да бъде определящ фактор за способността му да издържи на пребоядисване. При масивен дървен под с машинно или ръчно изстъргано покритие ще бъде премахнат по-голям слой от износващия се, което ще затрудни пренареждането му. Дървените подове с гладко покритие могат да бъдат пребоядисвани до 5 или дори 6 пъти, въпреки че ежедневният трафик и износването на дървените подове в повечето домове не изискват такава степен на поддръжка.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ПОДЪТ ВИ ОТ ТВЪРДА ДЪРВЕСИНА ЩЕ ИЗДЪРЖИ НА ПРЕБОЯДИСВАНЕ

Едно стабилно правило гласи, че типичният масивен под от твърда дървесина може да бъде пребоядисан четири или пет пъти, преди да се наложи да бъде сменен, така че ако знаете историята на вашия под, може да не се наложи да измервате оставащата му дебелина.

Инженерните подове от твърда дървесина могат да бъдат малко по-сложни, тъй като по-евтините варианти ще имат минимален фурнир, който не може да издържи дори на един кръг на преобличане, но ако имате касова бележка, номер на кутията или модела, може да успеете да проверите каква е била дебелината на пода в началото. Ако са имали 1/8″ фурнир, когато са били нови, те обикновено могат да бъдат пребоядисани до два пъти, а вариантите с 3/16″ фурнир могат да бъдат направени три или дори четири пъти, преди подмяната да стане по-добрият вариант. Когато се възстановява дървен под от инженерна дървесина, не се препоръчва машинно или ръчно изстъргване на покритието поради по-тънките им слоеве на износване.

КАКВА Е ДЕБЕЛИНАТА НА ПОДОВАТА ВИ НАСТИЛКА?

Ако не знаете историята на пода си, най-лесният начин да разберете колко материал ви е останал, е да потърсите решетка на пода или вентилационен отвор, които можете да премахнете, за да разкриете дъските на пода. Ако нямате такива отвори, следващият най-добър вариант е да премахнете прага на вратата, тъй като обикновено между стаите има пролуки, които ще разкрият края на дъска или дъсчица.

И накрая, ако все още не можете да разберете, можете да премахнете парче от облицовката на дъската от стената в стаята, която е предназначена за пребоядисване. Обикновено первазите не се премахват по време на пребоядисването, така че под тях ще има малко повдигната зона, ако подът е бил пребоядисван преди това. Този метод обаче е малко рискован; възможно е первазите да са били сменени при предишното пребоядисване на пода по естетически причини, а и няма да знаете каква е текущата дебелина на пода.

ТРЯБВА ЛИ ДА ПРЕБОЯДИСАТЕ ИЛИ ДА ПРЕБОЯДИСАТЕ ПОДА СИ?

След като разберете какъв тип е вашият под, е добре да прецените дали е необходимо цялостно пребоядисване или по-слабо заснемане и пребоядисване. Повторното лакиране просто включва грубо изглаждане на пода с нежен шлайф скрин. и нанасяне на ново защитно покритие. Това е много по-лесно и много по-евтино от пребоядисването, но отстранява само проблемите в защитното покритие на повърхностно ниво. От друга страна, пребоядисването ще се погрижи за умерените набраздявания и обезцветявания, но ще изисква много повече време, пари и усилия.

Най-добрият начин да разберете дали подът ви трябва да бъде пребоядисан или пребоядисан, е да извършите прост тест. Намерете две области на пода и залепете с лента квадрат с размери около 6 на 6 инча Първата трябва да е област, която представлява най-тежките дефекти, които имате на пода, за да видите дали те могат да бъдат поправени с пребоядисване. Втората трябва да е в зона, която редовно е изложена на въздействието на почистващи препарати, като например пръски от препарати за почистване на прозорци, почистващи препарати на маслена основа или други тежки препарати.

Важно е да тествате зона, която е изложена на домакински почистващи препарати, тъй като с течение на времето подът ще се пропие с тези материали и полиуретановото финишно покритие няма да прилепне правилно към пода. Няколко такива примера са подът под нисък прозорец или в близост до дървена маса, която се полира често.

ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Извършвайте този тест само ако сте сигурни, че искате да промените пода си по някакъв начин. Няма връщане назад, след като сте шлифовали пода, така че ще имате неправилни правоъгълници на пода, докато не ги преработите напълно.

ТЕСТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТВЪРДА ДЪРВЕНА НАСТИЛКА

След като сте избрали две зони и сте ги облепили с тиксо, вземете сито със 120-градусова зърнометрия и старателно шлифовайте зоната. След това я почистете с четка или прахосмукачка и влажна кърпа и нанесете полиуретан (вижте по-нататък в тази статия за сравнение на вариантите за полиуретан на маслена и водна основа). Оставете го да изсъхне и опитайте внимателно да го изстържете с монета или друг метален предмет. Не използвайте нищо остро или заострено, нито натискайте ужасно силно, тъй като ще надраскате дори солидно покритие. Ако сте доволни от покритието и то не се лющи при внимателно остъргване, продължете с повторното нанасяне на покритието. В противен случай е време да започнете пребоядисване.

УХ ОХ! ТАЗИ РАБОТА ИЗИСКВА ЦЯЛОСТНО ПРЕБОЯДИСВАНЕ

Необходими материали:

 • Формовъчна лента или нож за шпакловка
 • Чук
 • Маскираща лента
 • Пластмасово фолио
 • Молив
 • Барабанен или орбитален шлайф
 • Шлифовъчна хартия (30-40, груба зърнистост)
 • Шкурка (50-60, средна зърнистост)
 • Шкурка (80+, фина зърнистост)
 • Пълнител за дърво
 • Минерален спирт (по избор)
 • Лак за под
 • Полиуретанов уплътнител

Стъпка 1: Подготовка на помещението за шлайфане

Почти 90 % от успеха на проекта за реставрация на паркет се дължи на подготовката, така че е важно да действате бавно и с необходимата грижа от самото начало. Започнете, като премахнете лайстните за обувки – наричани още четвъртити – по целия периметър. Направете това, като внимателно вкарате летва за корнизи между пода и облицовката и внимателно я издърпате. Не използвайте голям лост или лост за разрушаване, тъй като те ще повредят корниза. Ако не разполагате с летва за корнизи, можете да опитате да използвате шпакла, но тя може да не работи толкова добре, ако облицовката е упорита.

Освен това отстранете всички врати, които блокират дървените прагове, и внимателно обходете целия под, за да откриете стърчащи нагоре от пода пирони или други предмети, които могат да скъсат или повредят шлифовъчната подложка. Ако откриете стърчащи гвоздеи, внимателно ги забийте обратно с чук и комплект за пирони с подходящ размер. Не забравяйте да следите къде са дупките и ако откриете други несъвършенства, също ги запишете, за да можете да ги запълните след първия кръг шлайфане.

Когато приключите, не забравяйте да залепите тиксо за всички регистри на пода, за да не се надраскат, ако оборудването ви се блъсне в тях. Накрая покрийте всички отвори, с изключение на външните прозорци, с тиксо и пластмасови листове – включително електрически контакти, врати и вентилационни отвори.

Стъпка 2: Започнете да шлайфате

След като сте подготвили помещението, е време да започнете да шлайфате. За тази част от работата ще ви трябват три електроинструмента: голяма шлайфмашина за основната площ на помещението, ръчна орбитална шлайфмашина за ръбовете и шлайфмашина за детайли за ъглите. Възможно е ъглите да се обработят и на ръка, но това ще отнеме значително повече време и усилия.

Трябва ли да използвате барабанна или орбитална шлайфмашина?
Шлайфмашините за ходене се предлагат в две разновидности: барабанни и орбитални. Когато решавате коя от тях да използвате, първо вземете предвид нивото си на опит. Барабанните шлайфмашини са много агресивни и могат да бъдат трудни за контролиране, така че обикновено не се препоръчват за начинаещи майстори. Орбиталната шлайфмашина няма да може да отстрани най-екстремните проблеми с пода, но може да поправи повечето драскотини и умерено износване, без да създава нови проблеми. Орбиталната шлайфмашина би била най-добрият вариант за по-голямата част от начинаещите или средно напредналите майстори.

Все пак орбиталната шлайфмашина е голяма и тежка машина, така че ако я наемате от местния магазин за техника, не забравяйте да помолите някой от експертите на персонала за демонстрация, когато я вземете. Често е добра идея да се упражнявате у дома, преди да започнете работа. Изпробвайте само с подложките (без шкурка) върху гладка циментова повърхност или направете няколко преминавания в незабележима част на стаята, преди да започнете с основните зони.

Шлайфане на под кръг 1: грубо шлайфане
Направете първото минаване по стаята с помощта на въртящия се орбитал с груба шкурка. Обикновено се използва 36-градусова шкурка, въпреки че можете да използвате всякаква шкурка между 30 и 40. Уверете се, че движите орбиталната машина бавно, плавно и равномерно и не спирайте в една област за повече от една-две секунди. Приближете се възможно най-близо до краищата на стаята, без да удряте агресивно первазите.

Когато приключите с ходовата шлайфмашина, използвайте ръчната шлайфмашина за ръбовете, а за ъглите – шлайфмашината за детайли или ръцете си. Трябва да натискате колкото се може по-силно, без да затормозявате или забавяте движението на шлифовъчната машина. След като приключите, почистете помещението с прахосмукачка, за да изчистите излишния прах, преди да преминете към следващия ход.

Поправяне на несъвършенствата на подовата настилка
Сега е моментът да запълните всички дупки от пирони или вдлъбнатини с пълнител за дърво, който съответства на вашия под. За да получите решение, което не пречи на цвета и което можете да си направите сами, можете да вземете част от стърготините от първия кръг на шлайфане и да ги смесите с малко бяло лепило, за да запълните дупките. Просто смесете двете съставки до получаване на консистенция, подобна на паста за зъби, и нанесете с помощта на шпакла, както бихте направили с всеки друг пълнител за дърво.

Шлайфане на пода, кръг 2: изглаждане на грубите ръбове
След това шлайфайте пода със среднозърнеста шкурка, например с 50 или 60 зърна. По време на този втори кръг може да е трудно да се види къде вече сте шлайфали, тъй като цветът на пода няма да се промени, затова е добре да начертаете линии с молив в стаята. След това, когато моливът се изтрие от шлайфането, ще знаете къде вече сте били. Отново последвайте голямата шлайфмашина с обработка на ръбовете и прахосмукачка, за да се подготвите за последното минаване.

Шлайфане на подове кръг 3: финишно шлайфане
За финалното шлайфане използвайте шкурка със зърнометрия поне 80. Можете дори да направите два кръга, ако искате възможно най-гладкото покритие – веднъж с 80 и веднъж със 100 гранули. Проследете ръбовете и още веднъж почистете с прахосмукачка.

Този път внимавайте да почистите всичко добре, тъй като следващата стъпка ще бъде нанасянето на финишен препарат. В допълнение към обичайното почистване с прахосмукачка, последвайте с влажна микрофибърна кърпа или кърпа за прилепване, за да отстраните всичкия възможен прах. Може дори да искате да завършите с парцал, навлажнен с минерален спирт. Точният метод, който използвате, не е толкова важен, колкото да се уверите, че по пода няма абсолютно никакъв прах или мръсотия, които биха могли да развалят крайното покритие. От само себе си се разбира, че не бива да използвате никакви почистващи препарати на маслена или химическа основа, тъй като те могат да повлияят на способността на последния слой да прилепне към дървото.

Стъпка 3: Оцветяване на подовете

След като подът е шлайфан, почистен и добре изсъхнал, сте готови да го завършите. Това е моментът, в който можете да оцветите пода, ако желаете, но правилното оцветяване на подове от твърда дървесина е изкуство само по себе си, така че вероятно е оставено за отделна статия.

Стъпка 4 (Последната стъпка): Запечатайте подовете си

Върховно запечатване: Полиуретан на водна или маслена основа е най-добрият?
Другият, по-популярен вариант е просто да използвате полиуретан без оцветители, за да запечатате подове от твърда дървесина, като запазите естествената им красота и цвят. Ако изберете този път, имате две възможности: полиуретан на маслена и на водна основа. Нито един от тях не превъзхожда другия – всъщност става въпрос само за предпочитания.

Една от най-големите разлики между двата вида е цветът на финиша, тъй като полиуретанът на маслена основа ще придаде жълт или кехлибарен цвят в зависимост от използваната марка, докато продуктите на водна основа ще бъдат мъгливи и ще изсъхнат прозрачни. Някои хора харесват жълтото покритие на пода и смятат, че продуктите на водна основа създават студен и неприветлив вид, така че това наистина е въпрос на предпочитание. Имайте предвид обаче, че жълтият или кехлибареният оттенък се задълбочава с времето, така че оттенъкът, който виждате сега, не е идентичен с този, който ще видите след пет години.

По отношение на приложението всеки от тях също има плюсове и минуси. Продуктите на водна основа, например, са по-тънки, така че естествено ще се нанасят по-равномерно и ще изсъхват бързо. Бързото време за съхнене обаче ги прави малко по-трудни за постигане на съвършенство. Продуктите на маслена основа предлагат удължено работно време, но изискват маска заради изпаренията и между отделните слоеве им трябват до 24 часа за изсъхване.

ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Ако използвате продукт на маслена основа, не забравяйте да изсушите всички замърсени парцали отделно или да ги съхранявате в кутия, покрита с вода. Естественото окисление, което се получава при изпаряването на маслата от купчина парцали, може да предизвика пожар при подходящи условия! И накрая, цената може да бъде фактор за разграничаване. Всъщност вариантите на водна основа могат да струват до три пъти повече от алтернативите на маслена основа.

Без значение кое от двете покрития ще изберете, ще имате нужда от висококачествена четка (от естествени влакна за маслената или от синтетични влакна за полиуретановата на водна основа) за работа по ръбовете и вълнен апликатор за основната площ на помещението. Не забравяйте преди употреба да изтъркате вълнения апликатор с валяк или парче тиксо, за да уловите всички свободни влакна, след което използвайте плавни равномерни движения, за да нанесете полиуретана и да избегнете мехурчета, които могат да създадат дефекти в крайното покритие.

След като нанесете последния слой полиуретан и го оставите да изсъхне, просто трябва да монтирате отново тапицерията и помещението е готово за използване. Ако използвате продукти на маслена основа, се препоръчва да използвате поне два слоя, а за вариантите на водна основа – поне три.

ПРЕБОЯДИСВАНЕ НА ПОДОВЕ ОТ ТВЪРДА ДЪРВЕСИНА: ЗАДОВОЛИТЕЛЕН ДЕТАЙЛ, КОЙТО МОЖЕ ДА ПРЕОБРАЗИ СТАЯТА

Както можете да видите, възстановяването на подове от твърда дървесина може да отнеме време и усилия, но стъпките са лесни за повечето домове. С един дълъг уикенд, правилна подготовка и малко мазнина, можете да преобразите стаята и да спестите малко пари, като пребоядисате подове от твърда дървесина сами. Ако се интересувате от реновиране или пребоядисване на подове от твърда дървесина в дома си, но мисълта да се справите сами с всичко това е твърде непосилна, пишете ни и оставете Добрите момчета да се справят вместо вас! Екипът ни от професионални монтажници и реставратори на твърда дървесина ще работи усърдно, за да гарантира, че готовият под ще блести като нов.

Related posts

6 съвета, с които за нула време ще се справите с водопровода

admin

8-те най-разпространени ВиК услуги, които редовно се предлагат днес

Leo

Какви проблеми може да имате с кашоните за преместване и как да ги избегнете

admin

4 мита за отоплението с пелети

admin

Циклене на паркет: как да извлечете максимума от вашата шлайфмашина

admin

6 често срещани проблеми с водопроводната система на старите жилища

admin

Leave a Comment