Финанси

Ръководство за начинаещи по инвестиране в чуждестранна валута

Инвестирането в чуждестранна валута може да бъде чудесен начин да диверсифицирате портфейла си. Търговията с чуждестранна валута, или накратко форекс, е малко по-сложна от търговията с акции или взаимни фондове, или от подсилването на инвестиционната ви стратегия с облигации. Изучаването на основите обаче може да ви даде солидна основа, върху която да надграждате, ако това е клас активи, който искате да проучите. Това ръководство ще ви запознае с всичко, което трябва да знаете, за да започнете да инвестирате във валута.

Какво представлява инвестирането в чуждестранна валута?

Инвестирането във валута включва покупка на валутата на една държава и продажба на валутата на друга. Това се извършва чрез валутния пазар, или „форекс“.

Търговията на Форекс винаги се извършва по двойки. За да бъде завършена една транзакция, една валута трябва да бъде обменена за друга. Например може да купите щатски долари и да продадете британски лири или обратното. Макар че технически бихте могли да обмените всяка чуждестранна валута, която се търгува на пазарната борса, за друга, по-често се търгува, като се използват предварително установени двойки.

Ето как обикновено се групират чуждестранните валути:

 • Основни двойки: Тази група включва най-често търгуваните валути. Обикновено се включват щатският долар (USD), еврото (EUR), японската йена (JPY) и британският паунд (GBP).
 • Малки двойки: Тази група включва и много от често търгуваните валути в категорията на основните двойки, с изключение на USD.
 • Екзотика: Тук обикновено има двойки на силно търгувана валута срещу слабо търгувана. Например USD може да бъде сдвоен с хонконгския долар (HKD) или сингапурския долар (SGD).
 • Регионални двойки: В тази категория валутите се съчетават на базата на региона. Така че може да видите азиатски или европейски валути от един и същ географски регион да се обменят една за друга.

Защо инвестирате във валута

Форекс търговията се опитва да се възползва от колебанията в стойността на валутите. Тя е подобна на търговията с акции. Искате закупената валута да увеличи стойността си, за да можете да я продадете с печалба. Печалбата ви е свързана с обменния курс на валутата, който представлява съотношението на стойността на една валута спрямо друга.

Когато разглеждате двойките, може да искате да разгледате начина, по който са подредени. Например при двойката USD/GBP USD е базовата валута, докато GBP е валутата на котировката. Обменният курс се използва, за да се изчисли колко би трябвало да платите в котировъчната валута, за да купите базовата валута. Всеки път, когато купувате валутна двойка, вие купувате базова валута и продавате котировъчна валута.

Механизъм на инвестиране във валута

Акциите и взаимните фондове се търгуват на централизирана борса, като Nasdaq или New York Stock Exchange (NYSE). Форекс не е. Вместо това той се търгува чрез валутния пазар, който се управлява от банки и други финансови институции. Всички сделки се осъществяват по електронен път и търговията може да се извършва 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Търговията на Форекс може да се извършва чрез брокерска къща. Съществуват три начина, по които можете да търгувате с чуждестранна валута:

 • Търговия на място: При този вид търговия валутните двойки се разменят при уреждане на сделката. По същество това е незабавна търговия и спот цената представлява цената, на която може да се купи или продаде дадена валута.
 • Форуърдна търговия: Когато търгувате с форекс форуърд, Вие се съгласявате да купите или продадете чуждестранна валута на определена цена на определена дата в бъдеще. Спот цената ще бъде уредена и вие ще се изолирате от волатилността, когато дойде време за търговия.
 • Търговия с фючърси: Търговията с фючърси е подобна на форуърдната търговия, но с една основна разлика. При договора за фючърсна търговия сте правно обвързани да осъществите сделката. Цената на договора се основава на валутния курс на участващите валути.

След като решите как да търгувате, определяте дали да купувате или да продавате. Валутният курс може да окаже влияние върху това решение. Ако купувате двойка, очаквате, че стойността на основната валута ще се повиши. Ако продавате двойка, продавате основната валута и купувате валутата на котировката. Също така се надявате, че стойността на основната валута ще спадне, за да можете да я купите обратно на по-ниска цена.

Bid и Ask

Има още два термина за валутна търговия, които всеки инвеститор трябва да знае: bid и ask. Бид (bid) е цената, на която брокерът ще купи от вас дадена валутна двойка. Ask е цената, на която брокерът иска да продаде дадена валута. Разликата между двете цени е спредът. Познаването на значението на тези термини може да ви помогне да разчитате валутните котировки и да разбирате цената на дадена сделка.

Котировката за дадена валутна двойка може да изглежда по следния начин:

EUR/USD = 1,2545/1,2572

Първото число е цената купува. Така че при този вид двойка брокерът ще ви плати 1,2545 USD за едно евро. Второто число е „ask“, което означава, че брокерът иска да ви плати 1,2572 за един щатски долар.

Плюсове и минуси на валутната търговия

Инвестирането във валута може да предложи няколко предимства:

 • Удобство и достъпност: Фондовите борси работят в определени часове. Въпреки че можете да търгувате преди или след пазара, това не е 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Форекс сделките, от друга страна, могат да се правят по всяко време на деня или нощта.
 • Диверсификация: Диверсификацията на портфейла ви може да помогне за управление на риска. Чуждестранната валута е алтернативен клас активи на традиционната комбинация от акции, облигации и взаимни фондове.
 • По-ниски разходи: За разлика от търговията с акции, при търговията с чуждестранни валути може да има по-малко комисиони. Това ви позволява да задържите по-голяма част от възвръщаемостта си.

Инвестирането във валута има един основен недостатък:

 • Потенциална во:латилност: Макар че валутната търговия може да бъде доходоносна, при нея може да има повече възходи и спадове, отколкото на фондовия пазар. Това може да създаде стръмна крива на обучение за начинаещите. Рисковете също могат да бъдат по-високи в сравнение с други инвестиционни стратегии, така че е важно да прецените внимателно поносимостта си към риска, преди да се впуснете в нея.

Заключение

Инвестирането във валута може да е нова територия и е важно да се разберат тънкостите на това как работи. Полезно е също така да имате известна представа за това как чуждестранните валути могат да бъдат повлияни от движенията на по-широкия фондов пазар, геополитическите проблеми и икономическия климат в страните, в които се интересувате да инвестирате. Колкото повече знаете, толкова по-добре е да вземате информирани решения при валутни сделки.

Посъветвайте се с финансов консултант относно инвестирането във валута и дали то е подходящо за вашия портфейл. Намирането на подходящ финансов консултант, който да отговаря на вашите нужди, не трябва да е трудно. Безплатният инструмент на SmartAsset ви свързва с финансови съветници във вашия район за 5 минути. Ако сте готови да се свържете с местни съветници, които ще ви помогнат да постигнете финансовите си цели, започнете сега.

Помислете за инвестиране във валутни борсово търгувани фондове, ако купуването и продаването на валутния пазар ви се струва твърде сложно. Тези фондове търгуват на борса като акции, но обикновено са по-ефективни от гледна точка на данъчното облагане в сравнение с други взаимни фондове. Валутните борсово търгувани фондове могат да носят и по-нисък рисков фактор в сравнение с търговията на валутния пазар чрез брокер, тъй като тези фондове се управляват активно.

Related posts

Какво представлява корпоративното банкиране?

admin

10 най-добри криптовалути, в които да инвестирате през 2021 г.

admin

Как да започнем да инвестираме? Лесно и кратко обяснение

admin

Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър

admin

Leave a Comment