Здраве

Внимание! Често предписвани кортикостероиди водят до слепота.

Всички кортикостероиди имат значение, когато става въпрос за риск от реакция на вътреочното налягане (ВОН), и това е важен момент, който офталмолозите трябва да помнят, защото възможностите за излагане на кортикостероиди стават все повече и повече.

„От гледна точка на пациента и на много от нашите колеги лекари, които не са офталмолози, съществува схващането, че само стероидите, използвани за лечение на окото, могат да повлияят на окото“, казва д-р Големанов.

„Употребата на стероиди по какъвто и да е начин обаче може да доведе до трайно повишаване на ВГД и да изведе пациентите с вече съществуваща глаукома в състояние на значителна загуба на зрението“ „Ето защо офталмолозите трябва да се справят по-добре с образоването на пациентите и колегите ни от медицинската общност, че всеки кортикостероид трябва да се използва с повишено внимание и внимателно проследяване на ВГД.“

Загрижеността за неблагоприятните очни ефекти от лечението със стероиди се засилва от факта, че има много показания за тяхната употреба в различни специалности. Освен това продължителната употреба е често срещана, тъй като повечето състояния, лекувани със стероиди, са хронични заболявания.

Освен това достъпът на потребителите до продукти, съдържащи стероиди, нараства. В зависимост от източника, съдържанието на стероиди може да не е посочено на етикета. Все още има опасения по отношение на законните продукти, тъй като пациентите не оценяват рисковете.

„Пациентите използват тези продукти без лекарски съвет или наблюдение“, посочва д-р Големанов „Предупрежденията за очни нежелани събития в рекламите за стероидни продукти, продавани без рецепта, са недостатъчни. Малко вероятно е пациентите да четат листовките, за да намерят тази информация.“

Рискови групи

Почти всички пациенти с откритоъгълна глаукома могат да развият стероидно-индуцирана реакция на ВОН, ако са изложени достатъчно дълго на силен стероид. Други рискови пациенти са тези, които са заподозрени за глаукома, пациенти с анамнеза за стероидна реакция или фамилна анамнеза за глаукома, особено при роднини от първа степен.

„Съобщава се, че рискът от стероиден отговор възниква при употреба на офталмологични капки кортикостероид за повече от 8 седмици или на системен кортикостероид за повече от 4 години“ „Ефектът обаче може да настъпи по-рано при пациенти, които са по-изключително чувствителни, и при всички с използването на по-мощни стероиди, които вече са на разположение“.

Други рискови фактори за стероидно-индуцирана реакция на ВОН включват повишена възраст, диабет тип I, високо късогледство, заболяване на съединителната тъкан, етнос и увеитична глаукома.

Сериозни последици

Големанов отбелязва, че в проучване, включващо 34 очи на 34 пациенти със стероидно-индуцирана глаукома, при 9 пациенти (26,5%) се е наложила глаукомна операция, тъй като заболяването им е било неконтролирано от медицинска гледна точка. Въпреки че стероидният отговор на ВГД отшумява с прекратяване на приема на стероида, може да се появи необратима стероидно-индуцирана глаукома.

„Необратима стероидна глаукома е описана при около 3 % от пациентите, които са изложени на многократно въздействие на стероиди“, добавя Големанов. „Продължителната и многократна експозиция на стероиди става все по-често срещана ситуация, тъй като употребата на стероиди е повсеместна.“

Тя илюстрира тезата си, като представи няколко случая на пациенти с глаукома, използващи повече от един стероид-съдържащ продукт, включително локални препарати за дерматологични индикации, назални инхалатори, вътреставни инжекции и перорални таблетки, които са развили обширна загуба на зрително поле и са се нуждаели от множество операции.

Ако употребявате стероидни лекарства за каквито и да е автоимунни заболявания, дори екземи и раздразнения на кожата, ако забележите промяна в зрителните ви функции непременно отидете на преглед при офталмолог, а не при лекарят изписал лекарствата ви. ВГД може да се измери и определи само от очен специалист.

Related posts

Какво е усещането да имаш COVID-19 и кога трябва да потърся помощ?

admin

10 ефективни начина сами да понижите високото си кръвно

admin

Множествена склероза, симптоми и лечение

admin

Гръбначно-мускулна атрофия, диагностициране и анализ

admin

Всичко, което трябва да знаете за диабета

admin

5 ценни препоръки от зъболекар за здравето на децата

admin

Leave a Comment