Здраве

Всичко, което трябва да знаете за диабета

Какво всъщност представлява диабетът?

Всеки е чувал за диабет. Това е едно от най-разпространените хронични заболявания в света, чийто брой продължава да се увеличава. Въпреки това повечето хора не разбират напълно какво го причинява и как се отразява на ежедневието. Мнозина смятат, че тъй като заболяването е толкова широко разпространено, то не е сериозно. Но ако не се лекува, диабетът може да доведе до сърдечни заболявания, загуба на зрението и дори до ампутация на крайници.
Най-общо казано, захарният диабет (официалното наименование) е група нарушения, които причиняват на хората по-високи от нормалните нива на захар – или глюкоза – в кръвта. Глюкозата идва от протеините, въглехидратите и мазнините, които ядете и пиете, както и от черния дроб, който произвежда и съхранява веществото.
Ако всичко върви по план, панкреасът ви освобождава хормон, наречен инсулин, който помага за преместването на глюкозата от кръвния поток в някои от клетките на тялото ви, за да бъде използвана за енергия. Но ако организмът ви е резистентен към инсулина или не произвежда достатъчно количество от него, глюкозата се задържа в кръвта ви. Тогава вашият лекар ще ви каже, че имате „висока кръвна захар“. С течение на времето допълнителната захар в кръвта ви причинява възпаления и други сериозни здравословни проблеми.
Около 30 милиона души в Съединените щати имат диабет, но почти една четвърт от тях не знаят за това. Нека разгледаме въпроса по-отблизо.

Най-често срещаните видове диабет

Съществуват няколко различни вида диабет и всеки от тях има свои собствени причини. Важно е да се постави точна диагноза за това коя форма на заболяването имате, защото лечението ще се различава в зависимост от типа. Ето основните, които трябва да знаете:

Диабет тип 1
Наричан още „юношески“ диабет, тъй като често се диагностицира в детска възраст, диабет тип 1 е предимно автоимунно заболяване, при което имунната ви система атакува и унищожава клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса. Поради това организмът Ви вече не произвежда собствен инсулин, така че се нуждаете от инсулинови инжекции всеки ден.
Повечето хора с диабет тип 1 се диагностицират в детска или млада възраст, но при малък брой хора заболяването може да не се развие до 30-те, 40-те или дори 50-те им години.

Диабет тип 2
Хората с диабет тип 2 произвеждат собствен инсулин, но организмът им не го използва много добре. Те са инсулинорезистентни.
Диабет тип 2, наричан още „диабет на възрастните“, е най-често срещаната форма на заболяването. От 90% до 95% от всички хора с диабет са с тип 2. Обикновено той се развива на средна възраст, но понякога се наблюдава и при по-големи деца или тийнейджъри.
Повечето хора с диабет тип 2 нямат нужда да приемат инсулин, но може да се нуждаят от други лекарства, които да помогнат за понижаване на кръвната захар.
Ако кръвната захар на някого е по-висока от нормалното, но не достатъчно висока, за да бъде диагностициран диабет, това се счита за предиабет.
Хората с предиабет са с повишен риск от развитие на тип 2. Често се предписват упражнения и промени в диетата, за да се понижи кръвната захар и да се намали рискът. В някои случаи лекарят може да предпише и метформин, лекарство за понижаване на кръвната захар, което да помогне за предотвратяване на тип 2.

Гестационен диабет
Гестационният диабет се отнася до временно високо ниво на кръвната захар, което се случва само по време на бременност. Лекарите подозират, че той е свързан с хормоналните промени, които се случват през това време.
Повечето бременни жени се изследват за гестационен диабет през втория триместър с глюкозен толерансен тест, който включва пиене на глюкозосъдържаща напитка на гладно и след това вземане на кръв за проверка на нивата на захарта.
Гестационният диабет обикновено се лекува с физически упражнения и промени в диетата (като консумиране на по-малко нишесте и повече зеленчуци, плодове и протеини). Някои жени може да се нуждаят и от инсулинови инжекции.
В повечето случаи нивата на кръвната захар се нормализират след раждането на бебето; но ако имате гестационен диабет по време на бременността, рискът от развитие на диабет тип 2 по-късно през живота ви е по-висок от средния.
Какво причинява диабета на първо място?
Причините за заболяването се различават в зависимост от това какъв тип имате.

Причини за тип 1
Диабет тип 1 е предимно автоимунно заболяване. В този случай имунната ви система атакува тялото ви по същия начин, по който може да атакува нашественици като бактерии или вируси, като унищожава определени клетки в панкреаса в погрешен опит да защити организма. Тези клетки, наречени бета-клетки, са тези, които произвеждат инсулин. Когато организмът ви ги атакува и унищожи, вие вече не можете да произвеждате собствен инсулин.
Лекарите смятат, че диабет тип 1 може да се дължи на комбинация от гени и фактори на околната среда. Диабет тип 1 е лечим с ежедневни инсулинови инжекции, но не е лечим; а промените в начина на живот като диета и физически упражнения няма да го обърнат.

Причини за появата на диабет тип 2
Диабет тип 2 обикновено се причинява от комбинация от фактори. Има тенденция да се среща в семействата, а някои гени повишават вероятността да го развиете. Също така е по-често срещан при някои етнически групи, включително индианците, афроамериканците, тихоокеанските островитяни, азиатците и латиноамериканците.
Важни са също начинът на хранене и активността ви. Натрупването на допълнителни мазнини, особено в областта на корема, може да допринесе за инсулинова резистентност – ситуация, при която панкреасът ви произвежда много инсулин, но не го използва добре, така че захарта се натрупва в кръвта, вместо да отиде в клетките ви за енергия. Инсулиновата резистентност е основна причина за диабет тип 2.
Понякога диабет тип 2 се причинява от недостатъчно активен панкреас и организмът ви не произвежда достатъчно инсулин.

Причини за гестационен диабет
Генетиката и хормоналните промени по време на бременността са виновниците за този тип.
Всички жени стават инсулинорезистентни в края на бременността, благодарение на хормоните, отделяни най-вече от плацентата. В повечето случаи панкреасът увеличава производството на инсулин, за да компенсира разликата, но в случаите, когато не може да се справи, нивата на кръвната захар се повишават и се развива гестационен диабет.

Имам ли симптоми на диабет?

Една сложна истина за това заболяване: Понякога няма симптоми или те са толкова леки, че е лесно да бъдат пропуснати. Ето защо почти всички бременни жени се изследват за гестационен диабет, а работната група по превантивните услуги в САЩ препоръчва скрининг за възрастни над 40 години, които имат рискови фактори като коремно затлъстяване.
В други случаи симптомите са внезапни и ясни. Наличието на някой от следните признаци не означава непременно, че имате диабет. Вместо това ги считайте за сигнал да се обадите на Вашия лекар:

Голяма жажда: Когато в кръвта ви има твърде много захар, тялото ви изтегля вода от околните тъкани, за да се опита да я разреди. Това води до дехидратация и жажда. Някои диабетици имат чувството, че колкото и да пият, не могат да утолят жаждата си.
Много уриниране: Когато в кръвта има твърде много захар, бъбреците се опитват да я филтрират. Те я изхвърлят в урината, което води до повече уриниране. В по-напредналите стадии на заболяването увредените нерви около пикочния мехур могат да накарат някои хора да изпитват желание да пишкат често, дори и да излиза малко или нищо. Също така има по-висок риск от инфекции на пикочните пътища (ИПП).
Замъглено зрение: Високата кръвна захар може да доведе до изтичане на течности в окото ви, което да доведе до подуване на лещата. Това води до проблеми с фокусирането.
Храната: Ако сте постоянно гладни, дори и след добро хранене, това може да е знак, че мускулите и другите ви тъкани не получават необходимата им енергия – т.е. глюкоза – от храната, която приемате, защото тя се задържа в кръвта ви. Мускулите съобщават на мозъка, че гладуват (въпреки че сте яли много), което ви кара да огладнеете отново и цикълът продължава.
Увеличаване на инфекциите: Диабет тип 2 затруднява имунната ви система да се бори с инфекциите, включително с инфекциите с дрожди или инфекциите на пикочните пътища. Възможно е също така заздравяването на порязвания да отнеме повече време, тъй като допълнителната глюкоза пречи на белите кръвни клетки да извършват възстановителните си дейности.
Загуба на тегло: Загубата на тегло, без да променяте диетата си, може да е признак на диабет тип 1. Ако организмът Ви не може да си набави необходимата глюкоза от храната, той ще започне да разгражда собствените си мазнини, мускули и други тъкани за гориво, което води до загуба на тегло.
Умора: Възможно е да се чувствате изтощени и слаби, защото мозъкът, мускулите и другите системи на тялото Ви не получават необходимата енергия, за да работят правилно. Ако сте дехидратирани, това също може да доведе до умора.

Как лекарите диагностицират диабета?

Първата стъпка за поставяне на диагноза диабет е кръвен тест. След това, ако ви бъде поставена диагноза диабет, лекарят може да извърши допълнителни изследвания, за да установи какъв тип диабет имате. Правилната диагноза е важна, тъй като лечението е различно в зависимост от типа.

Кръвни тестове за диабет

Тест А1С (или гликиран хемоглобин). Този често използван тест измерва какъв процент от червените Ви кръвни клетки са били покрити с глюкоза през последните два до три месеца. Колкото по-висока е кръвната ви захар, толкова по-висок е резултатът. Резултат от А1С под 5,7 се счита за нормален; от 5,7 до 6,4 е преддиабетно състояние; 6,5 или повече предполага диабет.
Изследване на кръвната захар на гладно. Кръвта ще Ви бъде взета първо сутринта, преди да сте яли или пили нещо друго освен вода. Резултат под 100 милиграма на децилитър е нормален; 100 до 125 mg/dL е преддиабетно състояние; 126 mg/dL или повече показва диабет. Вашият лекар вероятно ще иска да направи теста два пъти, преди да Ви постави диагноза.
Тест за глюкозен толеранс. След като ви вземат кръв на гладно, ще изпиете глюкозна напитка, след което отново ще ви вземат кръв след един или два часа. Ако два часа след изпиването на захарната напитка кръвната Ви захар е под 140 mg/dl, това е нормално; 140 до 199 е преддиабетно състояние; 200 md/dl или повече означава диабет.
Случаен тест за кръвна захар. Кръвта се взема по всяко време на деня, независимо дали сте яли наскоро или не. Резултат от 200 mg/dL означава, че може да имате диабет.
Тест за антитела. За да помогне за разграничаването на диабет тип 1 от диабет тип 2, Вашият лекар може да вземе кръв за тест за „автоантитела“, за да провери дали имунната Ви система атакува панкреаса Ви. Хората с диабет тип 1 често дават положителен резултат за няколко специфични автоантитела, докато тези с диабет тип 2 (или редкия моногенен диабет) няма да дадат положителен резултат.

Изследване на урината за диабет

Ако вашият лекар подозира, че имате диабет тип 1, може да поиска да изследва урината ви за кетони – химикали, които тялото ви произвежда, когато разгражда мазнините за енергия.
Тестът може да се направи у дома или в лаборатория или лекарски кабинет, като се пишка в чашка за проба. Изключително високите нива на кетони са признак на кетоацидоза – потенциално фатално усложнение на диабета, което изисква спешно лечение.
Кое е най-доброто лечение на диабета?
Какъвто и да е пътят ви на лечение, най-вероятно ще започнете с проверка на глюкозата всеки ден или дори няколко пъти на ден, за да вземате решения относно дозите инсулин, храната и физическите упражнения.
За тази цел вероятно ще използвате домашен глюкомер, за да убодете върха на пръста си със специализирана ланцетна „писалка“, след което ще капнете кръвта върху тест лента в глюкомера. В някои случаи Вашият лекар може да Ви предложи непрекъснат монитор за глюкоза, при който под кожата на корема, ръката или бедрото Ви се поставя малък сензор за редовна проверка на нивата на глюкозата. Устройството ще ви предупреди, ако нивата паднат твърде ниско.

Ето няколко вида лечения, които вашият лекар ще разгледа в зависимост от типа на диабета ви:

Инсулин
Всички хора с диабет тип 1 трябва да приемат инсулин ежедневно. Някои хора с диабет тип 2 или гестационен диабет също могат да се нуждаят от инсулин. Съществуват няколко различни начина, по които инсулинът може да се доставя в организма:
Инжекция: Това е най-разпространеният начин за приемане на инсулин. За да инжектирате лекарството, ще използвате спринцовка или „писалка“, обикновено в корема, горната част на ръката, бедрото или дупето.
Инсулинова помпа: Хората, които се нуждаят от многобройни инжекции на ден или са с висок риск от кетоацидоза, могат да предпочетат инсулинова помпа, която автоматично доставя инсулин през целия ден чрез малък катетър, който се носи на тялото ви.
Инсулинов инхалатор: Някои възрастни с диабет тип 1 или 2 могат да използват и инхалаторен инсулин – прах, който вдишвате в белите си дробове чрез инхалатор.

Перорални лекарства
Няколко таблетки (или течности), използвани в комбинация помежду си или с инсулин, могат да помогнат за понижаване на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Това са някои от най-често използваните лекарства:
Актос и Авандия (тиазолидиндиони) намаляват концентрацията на циркулиращите мазнини и подобряват чувствителността към инсулина.
Амарил, Глюкотрол и Микроназа (сулфонилурейни препарати), Прандин и Старликс (меглитинид), както и Янувия и Онглиза (DPP-4 инхибитори), стимулират панкреаса да произвежда повече инсулин.
Farxiga, Invokana и Jardiance (SGLT2 инхибитори) увеличават количеството захар, което бъбреците могат да отстранят от кръвта Ви.
Glyset и Orecose (инхибитори на алфа-глюкозидазата) забавят храносмилането и разграждането на нишестето в глюкоза и регулират количеството глюкоза, което се абсорбира от тънките черва.
Метформин (търговски наименования Glucophage, Glumetza, Fortamet и Riomet) забавя разграждането на въглехидратите, които приемате, в захар и намалява количеството глюкоза, което черният дроб произвежда.

Диета и физически упражнения
Доброто хранене и физическите упражнения ще помогнат на здравето ви, независимо от вида на диабета, който имате. Въпреки това диабет тип 1 не може да бъде лекуван или излекуван чрез промени в начина на живот. Без значение колко добре се храните, не можете да накарате панкреаса си да бъде в състояние да произвежда отново инсулин.
Диетата обаче може да се използва за подпомагане на лечението на диабет тип 2 и гестационен диабет. Една от най-важните промени в диетата, които човек с диабет тип 2 може да направи, е да намали или да изключи сладките напитки като сода и сокове, които могат да повишат кръвната захар. Яденето на повече зеленчуци с ниско съдържание на нишесте и постни протеини също може да помогне. Някои хора с диабет може да се наложи да броят грамажите въглехидрати, които приемат, тъй като консумирането на постоянно количество на всяко хранене помага за балансиране на кръвната захар.
Редовните физически упражнения могат също така да намалят инсулиновата резистентност и да подобрят начина, по който тялото ви използва инсулина, поддържайки диабет тип 2 под контрол.

Предизвиква ли лечението на диабета усложнения?

Всяко лекарство има потенциални странични ефекти и тези за диабет не са изключение. Но нито един от тях не е толкова сериозен, колкото алтернативата да не се лекува – като сърдечно заболяване, загуба на зрение, болки в нервите, язви на краката и дори ампутации.
Това са някои странични ефекти на най-често срещаните лекарства за лечение на диабет:
Непрекъснато наблюдение на глюкозата: дразнене на кожата, болка, болки в мускулите.
Инсулин: Ниска кръвна захар, главоболие, повишаване на теглото, грипоподобни симптоми. Инфекция на мястото на вливане, ако използвате инсулинова помпа.
Перорални лекарства: Гадене, диария, газове, изпотяване, чувство на тревожност или треперене, повишаване на теглото, подуване.

Какъв е животът с диабет?

Вижте, това е болест – и животът с нея може да бъде стресиращ. Някои хора не разбират състоянието и не могат да разберат през какво преминавате.
Но тъй като диабетът е сравнително често срещан, има много хора, които разбират и могат да помогнат да направят живота малко по-лесен.
Едно от най-големите предизвикателства може да бъде количеството на така наречения „самоконтрол“, който трябва да правите – да проверявате кръвната захар, да си поставяте инжекции, да приемате правилно лекарствата и да се придържате към здравословна диета.
Поради тази причина много хора намират за полезна работата със сертифициран обучител по диабет (CDE). Тези здравни работници (често регистрирани медицински сестри или регистрирани диетолози) познават тънкостите на лечението на диабета и могат да предложат системи и решения, които работят в реалния живот.
Ако установите, че се чувствате депресирани и претоварени пред лицето на диагнозата си диабет, не се колебайте да кажете на лекаря си. Далеч не сте сами, които се чувстват по този начин, и работата с обучител по диабет, група за подкрепа или консултант по психично здраве може да ви върне в правия път.

Related posts

Какво е усещането да имаш COVID-19 и кога трябва да потърся помощ?

admin

Високо кръвно: АСЕ инхибитори или АРБ блокери?

admin

10 ефективни начина сами да понижите високото си кръвно

admin

Внимание! Често предписвани кортикостероиди водят до слепота.

admin

Диастолично кръвно налягане: Колко ниско е твърде ниско?

admin

5 ценни препоръки от зъболекар за здравето на децата

admin

Leave a Comment