Дом Препоръчани

6 съвета, с които за нула време ще се справите с водопровода

Водопроводните инсталации могат да бъдат малко трудни. Кажете каквото искате за благородния му произход от храмовете и баните на Древен Рим или за това, че санитарната технология е крайъгълен камък на самата цивилизация – когато се въртите по гръб под ваната, играейки на криеница с неуловим теч, може да се почувствате меко казано доста неглижирани.

Много майстори са се опитвали да се занимават с кранове, резервоари и сифони – и много от тях са си тръгвали значително по-разочаровани (и влажни), отколкото когато са започнали. Може да ви бъде простено, че искате просто да хвърлите кърпата (след като сте се подсушили с нея, разбира се) и да повикате професионалисти – но нито портфейлът ви, нито гордостта ви ще ви благодарят, ако го направите. Освен това течовете на вода рядко се съобразяват с натоварения ви график, а наличието на инструментите и уменията да отстранявате проблемите сами може да ви спести много време, както и пари.

Затова тук, в Hero Labs, сме събрали 6 съвета „Направи си сам“, с които за нула време ще можете да се справите с водопроводните работи като професионалист и да се радвате на безкрайното обожание на семейството и близките си, които се възхищават на вашата работа… Вероятно.

Първо: ще ви трябват някои инструменти. Основният набор от ръчни инструменти е много полезен и обикновено ще ви струва по-малко от таксата за повикване на среден водопроводчик. В идеалния случай ще ви трябват:

  • Чифт плунжери – различни видове за използване в мивки и тоалетни (прочетете, за да разберете защо).
  • Гаечен ключ – или доста голям регулируем ключ също ще свърши работа и е малко по-универсален. Челюсти с ширина 40 или 50 мм ще ви стигнат за повечето странни задачи.
  • Една или две отвертки – в днешно време за повечето приспособления се използват отвертки тип „Филипс“ или с плюсова форма, но плоска отвертка (с минусова форма) също може да бъде полезна, особено ако работите с по-стари, съществуващи водопроводни инсталации.
  • Чифт клещи. Ако наистина разполагате с ограничен бюджет, можете да се възползвате и от гаечния ключ, и от клещите, като си купите комплект „къртичини“ или заключващи клещи. Те не са толкова щадящи към приспособленията, колкото регулируемите ключове, и могат да оставят следи на местата, където са захванати, но воинът на уикенда може да е доволен от компромиса – а и можете да се предпазите от това, като първо увиете приспособленията в парче плат или стара тениска.
  • Най-полезено е швейцарско ножче със сменяеми остриета.
  • Водопроводна лента, известна още като амалгамираща лента или PTFE лента.
  • Пистолет за уплътняване, известен още като пистолет за уплътнители. За нанасяне на уплътнител и за имитация на Джеймс Бонд.

Въоръжени с инструментите на занаята, нека разгледаме някои от най-често срещаните водопроводни проблеми и как да се справим с тях. Някои от решенията са по-прости, отколкото си мислите.

1. О’ не, не е теч – но все още не се обаждайте на водопроводчика

Течовете на вода са един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват собствениците на жилища. Вероятно дори няма да разберете, че имате такъв, докато не стане твърде късно (освен ако вече не сте преминали през нашия удобен контролен списък за локализиране на течове). Ако все пак откриете теч, който се събира около приспособление като кран или душ, има голяма вероятност да го отстраните само с един компонент: О-пръстен.

О-пръстените са малки кръгли парчета гума или силикон, които създават уплътнение между тръбите и арматурата. Тези малки О-образни пръстени имат много важна задача, но в крайна сметка са склонни да се изхабяват от постоянното потапяне във вода и притискане между движещи се части. Повечето арматури са проектирани така, че можете да ги отвиете с ръка, да извадите стария О-пръстен и да поставите нов, който може да бъде закупен за около един килограм в местния магазин за строителни материали.

Обикновено трябва да изолирате входящото водоснабдяване в дома си, като откриете и завъртите спирателния кран, след което пуснете повредения кран или арматура, докато не изтече повече вода (това професионалистите наричат „източване“). По този начин, когато го отворите, няма да предизвикате наводнение и да си създадете повече работа. Отворете арматурата, извадете стария О-пръстен и го занесете в магазина за справка (те се предлагат в повече от един размер). След като се върнете, поставете новия пръстен, затворете всичко и се насладете на похвалите и възхищението на колегите си. Вие сте бог на водопроводната техника. Само не забравяйте след това да включите отново спирателния кран.

2. Оцетът може да реши проблема с ниското налягане на водата

Когато влезете в душовете с капещ вода, това е достатъчно, за да накара всеки да посегне към жълтите страници и да избере водопроводчик. Но това, което вероятно не знаете, е, че една обикновена бутилка с оцет може да бъде решение на всичките ви проблеми с налягането на водата. Повечето съвременни душ-глави и кранове съдържат нещо, наречено „аератор“ или регулатор на дебита. Задачата му е да регулира водата в плътна, равномерна струя – което предотвратява изпръскването ѝ обратно към вас, пести вода и дори намалява шума от смесителя. Това е много по-приятно изживяване, но с течение на времето аераторът може да започне да натрупва варовик и да се „калцира“ – особено ако живеете в район с твърда вода. Опитайте се да отвиете аератора (обикновено можете да го направите на ръка) и да го накиснете в обикновен домашен оцет за няколко часа. С малко късмет би трябвало да откриете, че по-голямата част от котления камък е изчезнала и налягането на водата ви ще се нормализира. За по-упорити варовикови отлагания или по-големи арматури, напълнете торбичка с оцет и пуснете арматурата в нея, след което завържете торбичката и оставете за една нощ. Това ще помогне и при варовик в съдомиялната машина – просто добавете оцет към цикъла и го оставете да работи.

3. Имате ли подходящия бутало за запушената тоалетна?

Запушената тоалетна е нещо като кошмар и наистина бихме могли да ви простим, ако платите на професионалист за това. Но това невинаги е опция – може би броите всяка стотинка, а може би просто нямате търпение! Винаги можете да се опитате да отстраните запушването сами, но ще ви е необходим подходящ вид бутало.

Не всички бутала са еднакви. Стереотипният плунгер, който често се среща с дървена дръжка и червена чашка, всъщност е „плунгер с чашка“. Той е проектиран така, че да се притиска към плоска повърхност и да създава налягане, за да отстрани запушването – това означава, че работи чудесно за мивки, душове и вани, но обикновено не успява да се справи с дълбоката, извита тоалетна чиния.

За да се справите с проблемите на водния шкаф, ви е необходим фланцов бутало. Фланшовите плунжери имат допълнителна клапа, която стърчи под основната чаша и позволява плътно уплътняване около тоалетната чиния. Потопете плунжера и се уверете, че фланецът е директно в отвора за оттичане в самото дъно на тоалетната чиния. Натискайте и издърпвайте дръжката със силни тласъци в продължение на около 30 секунди, като се стараете да не нарушавате уплътнението по този начин, и запушването трябва да изчезне.

Ако това не се случи, можете да извадите големите оръжия и да опитате да използвате змия за отпушване на канали или дори бластер със сгъстен въздух – или да признаете поражението си, да изпиете чаша чай и да извикате водопроводчик. Поне сте опитали, 10 от 10 за усилие.

4. Тоалетната ми работи като Юсейн Болт

Течащата тоалетна може да губи по 400 литра на ден, а освен това да ви побърка. Обикновено това се дължи на повреден спирателен вентил – известен още като поплавъчен превключвател, поплавъчен клапан, поплавъчна чашка, клапан за пълнене или дори кранче (не се смейте отзад). На човешки език това е голямата крушка в задната част на тоалетната чиния, която се издига заедно с нивото на водата и спира притока на прясна вода, когато резервоарът е пълен. Тя може да е повредена, но по-често просто е неправилно регулирана. Възможно е да откриете, че тя има пръчка с резба или гайка, която може да се завърти, за да се регулира прагът на спиране: поставете я по-ниско в резервоара, за да поправите тоалетна, която постоянно работи, или просто за да спестите малко вода при всяко промиване. Можете също така да си купите нещо, наречено „устройство за изместване на казанчето“, което да намали обема на резервоара и да пести вода автоматично – вашият доставчик на вода може дори да ви даде такова безплатно. И обратното, ако при промиването ви липсва сила, можете да преместите поплавъчния клапан по-високо, за да вкарвате повече вода в казанчето всеки път – само внимавайте да не създадете самия проблем, който този съвет цели да реши.

5. Изпуснахте нещо в канализацията?

Малки (и често скъпи) предмети като бижута лесно се губят в мивката. За щастие, те обикновено не са изчезнали завинаги – обикновено са по-тежки от водата, така че потъват и често могат да бъдат извадени от „P-трапа“ под мивката.

Първото нещо, което трябва да направите, е незабавно да спрете течащата вода, за да сведете до минимум риска изгубеният предмет да бъде отнесен в канализацията.

Сега е време да се сприятелим с Вашия П-образен сифон. Р-образният сифон е 180-градусовият завой на тръбата под мивката. Предназначението му е да създаде въздушен шлюз, така че миризмите от канализацията да не се носят нагоре към хубавата ви чиста кухня или баня. Поставете кофа под него – или кърпа, ако няма достатъчно място – и развийте гайките, които го свързват с правите части на тръбата в двата му края. Не би трябвало дори да са ви необходими инструменти, за да го направите, и не забравяйте „ляво разхлабено, дясно затегнато“! След като е напълно разхлабена, внимателно я издърпайте и я изпразнете в кофата – с малко късмет загубеният предмет е потънал на дъното на капана и може да бъде изваден. Препоръчваме ви да го измиете… много пъти. Но хей, върнахте си го!

6. Уплътняване на вани и душове

Уплътняването може да изглежда лепкава работа, но стига да изберете правилния тип уплътнител, това е лесно. Уплътнителите се предлагат в много форми – лепилни, акустични, акрилни, еластични, силиконови, полисулфидни и какви ли още не. Но за душове, вани и други подобни се търси „санитарен уплътнител“ – водоустойчива прозрачна или бяла паста, която често съдържа антибактериални и противогъбични агенти, за да запази чистотата и свежестта си за по-дълго време.

Освен уплътнител ви е необходим и пистолет за нанасяне на уплътнителя – можете да си вземете обикновен пистолет само за един паунд, но изстискването на гъстата паста е изненадващо физическо, така че или се пригответе за тренировка на хватката, или похарчете малко повече за модел с помощен механизъм.

Нашият съвет за деня е да държите под ръка няколко влажни кърпи, докато работите – една, за да изтриете излишното и да почистите грешките, и една, върху която да поставите пистолета, когато трябва да го сложите (от тубата винаги изтича малко вода). Повечето уплътнители са лесни за почистване, когато са мокри, но почти невъзможни, когато са втвърдени, така че не ги оставяйте твърде дълго (те са буквално създадени да устояват на вода и почистващи химикали). Кърпата също така ви помага да почистите „топчето“ от уплътнителя след това и да постигнете гладко, професионално покритие. Вижте това!

Бонус съвет: помислете за монтиране на интелигентен детектор за течове

Би било жалко да не споменем нашия собствен професионалист в областта на водоснабдяването, Sonic – интелигентният детектор за течове! Соник се намира до спирателния кран и автоматично следи водопроводната инсталация за неприятни изненади като бавни течове и спукани тръби. Получавате сигнали за течове и необичайно потребление на вода директно на смартфона си, можете да видите кои уреди изискват най-много вода за работа и дори да спрете водоснабдяването от приложението, когато решите да изпробвате някои от нашите професионални водопроводни съвети. Може би сме пристрастни, но смятаме, че Sonic е най-добрият инструмент, който един любител на домашните подобрения може да поиска. А може и да ви спести пари!

Related posts

4 мита за отоплението с пелети

admin

Как правилно да изберем рокли големи размери?

admin

8 причини вашият бизнес да инсталира система за контрол на достъпа

admin

Защо да инсталирате дървен навес в двора си?

admin

8-те най-разпространени ВиК услуги, които редовно се предлагат днес

Leo

Системи за контрол на достъпа за училища – пълният наръчник

admin

Leave a Comment