Живи елхи за Коледа
Дом

Жива елха или изкуствена да изберем за Коледа?

С наближаването на Нова година мнозина се замислят за покупка на коледни дръвчета – било то живи елхи или изкуствени. Но нека припомним първо откъде идва тази традиция. А след това и да си зададем въпроса каква елха е по-добре да предпочетем: жива или изкуствена и как да я изберем.

Поставянето на коледно дърво в къщата за Нова година отдавна се е превърнало в традиция на много народи и у нас не правим изключение. Но малцина знаят, откъде всъщност е дошла пази прекрасна традиция да се поставя това дърво в къщата и да се украсява за празника.

Легендата разказва, как веднъж езичниците се кланяли на огромен дъб и светец решил да го отсече, за да им докаже, че в дъба няма нищо свещено. Падайки, обаче, дъбът съборил всички дървета около него, с изключение на една елха. И тогава светецът обявил това дърво за Христовото дърво. Оттогава всяка Коледа в къщата се украсява с елхичка.

Какво да изберем – живи елхи или изкуствени?

Изкуствените елхи печелят само в едно отношение и то е, че не изискват никакви грижи. След приключване на празниците те просто се прибират в кутията и за тях можем да забравим за тях до другата Коледа.

Но те не ухаят и не радват очите и другите ни сетива така, както естествените елхи. И тук стигаме до въпроса кога трябва да си купим елха, ако сме избрали тя да е естествена.

Всеки си мисли, че колкото по-късно се купи естественото дърво, толкова по-дълго то ще издържи. Но купувайки елха в навечерието на празника, не се отчита факта, че всички дръвчета са отрязани едновременно, преди около месец, дори и да се продават чак до 30 декември.

Затова е по-добре да  се купи коледно дърво в момента, когато все още има богат асортимент от възможности и изборът няма да ни затрудни – тоест през първите две седмици след откриването на пазарите на коледните елхи. Именно по това време имате шанс да изберете най-красивата горска красота.

Защо да предпочетем живи елхи, вместо отрязани или изкуствени?

Нищо не може да се сравни с красотата на живото дръвче! Неговата приятна, свежа миризма ни отвежда сякаш в друг свят, някъде сред девствената природа, където всички неприятности и проблеми не съществуват и сякаш никога не са съществували. Да имаш такава прелест у дома е истинско щастие. Прекрасните живи елхи ще радват малки и големи, а напролет може да засадите красавицата на двора, на някое подходящо място. Или да продължите да я отглеждате в контейнер и да я ползвате още дълги години за украса на дома през коледно-новогодишните празници.

Живи елхи за Коледа и Нова година – как да изберем?

Когато избирате дърво, има много фактори, на които трябва да се обърне внимание при покупката.  Най-показателен е видът на живата елха. Днес хората предпочитат да направят покупка от онлайн магазин за живи елхи, защото това е по-практично и по-удобно. В този случай е добре да се избере надежден търговец, който ще ви осигури здраво и красиво дръвче в желания от вас размер.

Клонките трябва да са еластични, да се огъват лесно, но не и да се чупят, а след контакт с игличките, трябва да се усети приятен аромат. Също така, не пренебрегвайте да погледнете върха на дръвчето – той не трябва да бъде почернял или покрит с мухъл. Наличието на свежа и лепкава смола върху ствола на вашата жива елха е още един добър знак за свежестта на горската принцеса.
Живи елхи за Коледа от Shisharkite.com

Related posts

Как се прави ремонт и подмяна на канализациони тръби?

admin

Обща водопроводна инсталация: 6 неща, които трябва да знаете как да правите в къщата

admin

Циклене на паркет: как да извлечете максимума от вашата шлайфмашина

admin

4 мита за отоплението с пелети

admin

Ръководство „Направи си сам“: Как да пребоядисаме подове от твърда дървесина

admin

5 важни съвета за лятна ВиК подготовка

admin

Leave a Comment